Kanskje er det derfor det brenner så mye i Norge

Mange er opptatt av hvorfor det brenner så mye i Norge, og mange har tatt oppfordringen fra redaktøren om å sende sitt bidrag. En av dem er sivilingeniør Hans J. Berge (bygg) med mange års prosjekteringsansvar i rådgivende virksomhet og undervisning.

 

Han skriver:
- Forsikringssvindel: Det er for mange eierinteresser involvert til at antall "beleilige" branner bare beror på tilfeldigheter.

- Amatørelektrikerarbeider: I og med at Norge er et av de få land i verden som ikke har sentral jording av sterkstrømsnettet, er de fleste husstander mer utsatt for jordingsfeil, særlig hvis dette også koples sammen med "gjør det selv mentaliteten" på elektrikerarbeider.

Forresten burde El.takst være en integrert del av takseringen ved eiendomsalg!

- Spesiell innekultur: Kosen ved bruk av levende lys, ild på peisen og luftige dekorasjoner av brannfarlig materiale har lange tradisjoner og det går som regel bra hvis ikke sammenkomsten er altfor belivet og røkvarslerne er inaktive!

- Tvilsom arkitektur: Dessverre er det ikke alle arkitekter som klarer å kombinere estetikk med gode branntekniske løsninger, kfr. den tvilsomme svalgangs- utspringsarkitekturen. Det er alt for mange nybygg der det i mangel av egen brannteknisk prosjektering og dokumentasjon trekkes veksler på at de godkjennende myndigheter sier i fra. Mon det i kommuner der de ikke har utdannede og erfarne nok personer i de tekniske etater?

- Rehabiliteringer, ombygginger og faste innredninger: Ferdigattest for slike arbeider bør inkludere krav om brannteknisk dokumentasjon både av de bygnings-messige og tekniske anlegg (alt for mange branner spres via usikrede sjakter, tvilsomme filtre og ventilasjonskanaler.)

- "Kortsluttede" og manglende brannseksjonering: Forskriftene er kanskje skarpe nok når det gjelder brannceller, bruk av materialer, antall rømningsveier etc., men etter mange branner viser det seg at seksjoneringen enten er mangelfullt utført eller fiklet med ved arbeider utført i ettertid. Kanskje myndighetene skulle kreve brannskiller av solid mur eller betong istedenfor gips og trestendere i rekkehusbebyggelse?

- Bruk av brannfarlige materialer: Mange branner gjennom tidene medførte den såkalte "murtvang", med bruk av ubrennbare materialer i vitale bygningsdeler og regler for avstand i bybebyggelse. Noe av landets kulturarv er utformet og bygd av trematerialer hinsides eller på kanten av det som måtte ha vært av brannforskrifter, en del moderne bebyggelse likeså. Slik bebyggelse burde overvåkes spesielt, også innvendig, med regelmessig rapportering til kommunen etter etablerte rutiner.

- Utdannelse og mentalitetsendringer: Utdannelsen av arkitekter, håndverkere og ingeniører kan neppe være tilstrekkelig når det oppdages så mange brudd på forskrifter og regler etter en brann.
Kanskje en større vekt på "Culpaloven" (den prosjekterende og utførendes ansvar for feil og mangler der en burde visst bedre iflg.
vedkommendes utdannelse) vil føre til en mentalitetsendring? "Riset bak speilet" har vel alltid medført en kvalitetshevning?

Jeg håper det ovenstående og kanskje mange andre bidrag kan redusere Norges tvilsomme ære av å være i verdenstoppen mht. brannkostnad per innbygger!