Marginvekst for byggevarehandel

Byggevarekjedene kan vise til en økende driftsmargin for årene 2002-2006. Kostnadssiden er ikke like hyggelig.

Dette viser tall fra en nøkkeltallsanalyse som bransjeorganisasjonen TBF har frigitt i sitt blad Bygg og Handel.

Nøkkeltallsanalysen som er gjennomført av Habberstad bygger på tall fra seks kjeder som stod for 75 prosent av bransjens omsetning i 2006.

Driftsmargin-snittet for de seks kjedene bedret seg i perioden fra 2,5 til 4,1 prosent som karakteriseres som tilfredsstillende. Beste kjede oppnådde en driftsmargin på 5,5 prosent i 2006, mens laveste oppgitte margin var på 0,9 prosent og ble oppnådd i 2002.

I en rapport konstateres det at kostnadssiden ikke viser samme positive utvikling. Som eksempel trekkes lønnsprosenten frem som i snitt har vært på om lag samme nivå, om lag 13 prosent, gjennom hele perioden.

Kun en kjede har forbedret lønnseffektiviteten fra 12,5 prosent i 2002 til 10,9 i 2006. De øvrige har ligget på samme nivå eller svekket sin lønnseffektivitet.

Sammenlignet med annen handel er lønnsprosenten litt høy. I forhold til dagligvare, elektronikk og butikkhandel med bredt vareutvalg karakteriseres lønnsprosenten som altfor høy. Men sammenlignet med fargehandel med 17 prosent og jernvare med 20 prosent er byggevarehandelen godt posisjonert.

Når det gjelder lønnsprosenten er det stor variasjon mellom byggevarekjedene, og forskjeller i 2006 på 10,4 og 15,4 prosent karakteriseres som betydelig.

Selv om ulike konsepter og forretningsmodeller kan forklare noe av forskjellene, blir likevel spredningen med henvisning til annen faghandel karakterisert som altfor stor.

Frem mot 2012 forventer TBF en skjerpet konkurranse i byggevarehandelen med langt høyere konsentrasjon om å forbedre kostnadseffektivitet og økt inntjening for de beste.