Boligsektoren trenger langsiktighet

Hvis boligbygging i Norge skulle stoppe opp i 1-2 år vil dette få veldig negative konsekvenser senere. Det er jo behov for nye boliger. Nytt prispress kan oppstå og ungdom stenges ute fra boligmarkedet. Derfor er det viktig å hindre full stopp, sier NBBLs adm. direktør Ralph Norberg.

 

Effekter i Norge. Etter mange år med høykonjunktur og sterkt stigende boligpriser har vi nå fått en internasjonal finanskrise og en kraftig økonomisk nedtur. Markedet har havnet i trøbbel. Fra mange hold ropes det på politiske løsninger.

- Også vi i Norge har kunnet merke effekter av krisen i en tid nå. Boligmarkedet faller. Det er nesten full stans i nyboligsalg, og igangsettingen stuper. Det er stor usikkerhet i finansmarkedet, med manglende likviditet og økt rente. Ungdom tvinges til å leie framfor å kjøpe bolig, sier NBBL-direktøren.

Handlingsrommet. Han legger stor vekt på viktigheten av å holde sysselsettingen oppe og hindre at det blir arbeidsløshet. Han er også bekymret for ungdommens framtidige muligheter til å etablere seg i en bolig.

NBBL-direktøren mener at Norge har handlingsrom og at vi står litt i en særstilling i og med at vi har "penger på bok".

- Det later til å være bred politisk enighet om at situasjonen vi opplever nå må brukes til å få til en "myk landing" for norsk økonomi. Det innebærer at vi kan tillate oss en del motkonjunkturtiltak. Når det gjelder typen tiltak, så vil nok meningene i utgangspunktet være litt delte, men det er viktig å få dette drøftet. Det trengs nå politisk handlingsevne til å samle seg om noen tiltak, sier Norberg.

Stimulere markedet. Norberg mener at både storting og regjering har et ansvar for å legge til rette for at Sentralbanken har et mandat til å sette renten slik at den fungerer som et konjunkturregulerende virkemiddel. Det er viktig å sikre at norske banker tilføres mer likviditet.

- Dette vil kunne stimulere boligmarkedet generelt og sette bankene i stand til å opptre mer langsiktig i forhold til seriøse utbyggere. Samtidig kan en bruke Husbanken aktivt for å utjevne forskjellen mellom generasjonene på boligmarkedet. Subsidierte lån til ungdom er noe en bør tenke på, sier Ralph Norberg.
Virker inn. - Selv om norsk økonomi fortsatt er rimelig god, må vi se i øynene at de siste ukers hendelser innenfor den globale økonomi - og ikke minst innenfor finansverdenen - vil få betydelig innvirkning på vår norske hverdag. Selv om vi er så heldige at vi ikke har utenlandsgjeld, at vi har et stort pensjonsfond, og betydelig med råvarer som det vil være etterspørsel etter, er vi også en del av den globale økonomi, sier Ralph Norberg.

- Vi merker selvsagt dette også i en så typisk hjemmemarkedsbasert virksomhet som den vi driver med i Norske Boligbyggelag, sier han.

Kan vare en tid. Norberg tror det kan ta tid før boligmarkedet er "tilbake". Boligprisene gjennomgår for tiden en "justering". Dette vil få konsekvenser både for byggekostnadene og tomtekostnadene, tror NBBL-direktøren.

- Vi må også ta høyde for at vanskelighetene i kredittmarkedet vil vare ved en tid. I boligsektoren står vi også overfor et mulig scenario der rentene ikke vil gå ned på kort sikt, også selv om sentralbanken ikke skulle øke styringsrenten. Dette har sammenheng med at uroen i kredittmarkedene fører til usikkerhet, forsiktighetskultur og dyre innlån. Dette vil medføre både dempet etterspørsel og forbruk. Det vil etter hvert også påvirke sysselsettingen i Norge, antar Ralph Norberg.

Politiske initiativ. NBBL-sjefen mener det om nødvendig trengs politiske initiativer for å hindre at Norge får en stopp i byggebransjen.

- Vi vet jo at det trengs boliger i Norge også i framtiden. Derfor gjelder det å unngå rykk-og-napp-tilstander. Et "skippertaks-Norge", som bygger ned både kompetanse og kapasitet, vil virke fordyrende. Det skaper utrygghet og bidrar dårlig til kontinuitet. Boligsektoren er avhengig av at det tenkes langsiktig på poltisk hold i samfunnert, understreker adm. direktør Ralph Norberg.