16 vernesaker gjenstår i nasjonalparkplanen

Miljømyndighetene må behandle flere vernesaker nærmest på rekordtid dersom regjeringen skal kunne holde løftet om å fullføre nasjonalparkplanen fra 1992 innen utgangen av 2010.

 

Nå gjenstår 16 saker, derav minst seks der mesteparten av saksbehandlingen gjenstår, går det fram av opplysninger NTB har fått fra Miljøverndepartementet og Direktoratet for naturforvaltning (DN).

- Det blir ikke enkelt. Men vi har fullt trykk på dette arbeidet. Og statsministeren har personlig engasjert seg, sier statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet til NTB.
Hun innrømmer at det vil bli en utfordring å holde tidsplanen, blant annet for det planlagte landskapsvernområdet Kvænangsbotn i Troms, et verneområde ved Treriksrøysa i Troms, og landskapsvernområde/naturreservat i Sundsfjordfjella i Nordland.

Hastverk
En oversikt NTB har fått fra DN, viser at det for disse tre vernesakene ennå ikke er holdt såkalt oppstartsmøte. For de 38 vernesakene som allerede er gjennomført, har det som regel tatt mellom tre og ni år fra oppstartsmøtet til regjeringen har lagt fram sitt forslag for Stortinget.
- Det må gå raskere enn før, sier Heidi Sørensen.

I tillegg til Kvænangsbotn, Treriksrøysa og Sundsfjordfjella er det også to andre vernesaker som ennå ikke har kommet så langt som til oppstartsmøte. Dette gjelder de foreslåtte nasjonalparkene Goatteluobbal og Øvre Anarjokka i Finnmark.
Heidi Sørensen mener likevel at det skal bli mulig å fatte vedtak om begge disse områdene i 2010.

Ett unntak
Heidi Sørensen tar ett forbehold om full gjennomføring av hele nasjonalparkplanen innen den fristen som det er gitt forsikringer om. Unntaket er den foreslåtte nasjonalparken Tysfjord-Hellemo i Nordland.
For dette prosjektet ble det holdt et oppstartsmøte allerede i 1994, og daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) gjorde i 2006 et nytt forsøk på å få fart i arbeidet med vernesaken.
- Dette er en prosess som er veldig tung, sier Heidi Sørensen.
Årsaken er blant annet at det har tatt tid å avklare lulesamenes rettigheter i dette området.

Sju nye nasjonalparker
De gjenstående vernesakene i nasjonalparkplanen fra 1992 omfatter forslag om sju - eller kanskje åtte - nye nasjonalparker, to utvidelser av eksisterende nasjonalparker, seks eller sju andre verneområder, det vil si landskapsvernområde eller naturreservat.
De foreslåtte nye nasjonalparkene er Goatteluobbal i Finnmark, Sørdalen-Isdalen og Treriksrøysa i Troms, Sjunkan-Misten, Visten-Lomsdal og Tysfjord-Hellemo i Nordland, og Ytre Hvaler i Østfold.
De to foreslåtte utvidelsene av nasjonalparker gjelder Ormtjernkampen i Oppland og Øvre Anarjokka i Finnmark.
Breheimen-Mørkrisdalen i Oppland og Sogn og Fjordane er forslått som nasjonalpark og/eller landskapsvernområde.
De øvrige verneforslagene omfatter Kvænangsbotn-Navitdalen i Troms, Sundsfjordfjella i Nordland, Hyllingsdalen i Sør-Trøndelag, Naustdal-Gjengedal og Ålfotbreen i Sogn og Fjordane, og Sølen i Hedmark.