Konkurransetilsynet bekymret over bensinsamarbeid

Konkurransetilsynet er bekymret for utviklingen i bensinstasjonsmarkedet og viser til at markedet nå domineres av Shell og Statoil.

 

Onsdag klippet Magnus Reitan i Reitan Servicehandel og nordensjef Birger Baisgård snoren for samarbeidet mellom Shell og YX. Shell overtar 91 av de norske bensinstasjonene til YX, samtidig som 7-Eleven får drive kioskene ved bensinstasjonene. Oppkjøpene den siste tiden har ført til at Konkurransetilsynet er bekymret.

- Vi vil være veldig bekymret for ytterligere konsentrasjonsøkning nå, og da spesielt en reduksjon av antall uavhengige kjeder, sier avdelingsdirektør Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet til Aftenposten.

Tilsynet godkjente for ett år siden Shells avtale om å overta 91 av Reitans YX-stasjoner. Dermed ble Shell den største aktøren i bensinstasjonsmarkedet, med 540 stasjoner. Tilsynet godkjente oppkjøpet fordi det kun var deler av virksomheten til YX som ble overtatt.

I dag har Statoil rundt 500 stasjoner, men vil oppnå omtrent samme andel som Shell hvis selskapet får godkjent kjøpet av automatkjeden Jet.
- Vi er bekymret for Statoils oppkjøpet av Jet, men den saken er fremdeles til behandling av EU-kommisjonen, sier Ekeberg.

Han viser til at det i bensinstasjonsmarkedet er fare for at det kan oppstå en situasjon med stilltiende samarbeid, noe som ikke er så lett å oppdage.