Vil ha flere Fou-søknader fra Byggenæringen

Fra og med i år kan byggenæringen i Norge søke om penger til nordiske samarbeidsprosjekt innenfor temaet rehabilitering av bygget miljø.

Brukerstyrt InnovasjonsArena (BIA)

BIA er Forskningsrådets største program og en av norsk næringslivs viktigste samarbeidspartnere. 50 prosent av FoU-investeringene i Norge gjøres av bedrifter som har BIA som eneste finansieringskilde. Innenfor sitt ansvarsområde delfinansierer BIA FoU-prosjekter som tar utgangspunkt i bedriftenes egne strategier og utfordringer uavhengig av bransjer og faglig tema.

BNL skriver på sine nettsider at de er glade for alle tiltak som kan bidra til økt innovasjon i byggenæringen og setter spesielt pris på fokuset på rehabilitering.

For første gang inviterer BIA søknader til et felles nordisk program rettet mot temaet bærekraftig rehabilitering av bygg og bebygd miljø. Denne felles utlysningen av FoU-midler lanseres av forskningsfinansierende organisasjoner i Finland, Sverige, Danmark, Norge og Nordisk InnovationsCenter (utlysningens sekretariat) - alle tidligere ERABUILD-deltakere.

Formålet er å øke det nordiske samarbeid om felles utfordringer innenfor bærekraftig rehabilitering og vinne erfaring for å gjøre det enklere å delta i slikt prosjektsamarbeid over grensen til nabolandene. Forskningstemaets hovedmål er å skape ny kunnskap for en balansert og bærekraftig utvikling av bebygget miljø som en del av en bærekraftig økonomisk vekst i samfunnet.

Forskningstemaet bærekraftig rehabilitering, spenner fra spesialiserte tema som for eksempel energieffektivitet i bygg til bredere perspektiv som miljømessige, sosiale, kulturelle, økonomiske og institusjonelle aspekt.

Byggenæringen har tidligere år sendt få søknader om pengestøtte i BIA-programmet og Forskningsrådet oppfordrer nå næringen til å sende inn flere.

Søknadsfristen for de fellesfinansierte prosjekter er 15. september 2008.

For mer informasjon om både den ordinære BIA utlysning og om den nordiske utlysningen og om hvordan du sender inn en skisse se: http://www.forskningsradet.no/BIA

BIA programmet i Forskningsrådet lyser ut 60 millioner kroner til nye forskningsprosjekter med oppstart i 2009. BIA programmet er en åpen konkurransearena uavhengig av tema, bransjer og sektorer. BAE-næringen har i de foregående år fått god uttelling for sine søknader, men har sendt få søknader.

For ordinære BIA prosjekter er søknadsfristen 15. oktober 2008. Som første skritt bes interesserte bedrifter og institusjoner om å sende inn en skisse.