Utelukker ikke nye renteøkninger i høst

Selv om Norges Bank onsdag holdt styringsrenta uendret på 5,75 prosent, utelukker ikke sentralbanksjefen en ny renteøkning til høsten.

- Inflasjonen tiltar. Den underliggende prisveksten var høyere enn ventet i juli og ser nå ut til å være nær 3,5 prosent, skriver sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Han peker på at det fortsatt er høy kapasitetsutnyttelse i norsk økonomi og at arbeidsmarkedet er stramt.

- På den andre siden avtar veksten i verdensøkonomien markert. Også her hjemme er det som ventet, tegn til at veksten dempes, skriver Gjedrem.

50/50
I sin «Pengepolitisk rapport» som Norges Bank la fram i juni, ble det antydet at styringsrenta blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året. Gjedrem mener at det ikke er grunnlag for å avvike denne strategien.

- Ny informasjon siden forrige rentemøte gir ikke grunnlag for å avvike denne strategien, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser, skriver Gjedrem.

Norges Bank legger fram ny pengepolitisk rapport 29. oktober, men allerede 24. september kan neste renteøkning komme. Det er 50 prosent sjanse for at det kommer enda en renteøkning i løpet av høsten, slik at styringsrenta vil komme opp i 6 prosent.

Som ventet
Avgjørelsen om å holde renta i ro er i tråd med det økonomene hadde spådd på forhånd. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) tar beslutningen til etterretning.

- Regjeringen legger stor vekt på å holde bruken av oljeinntekter på et nivå som understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi. Regjeringen vil også framover legge handlingsregelen til grunn for finanspolitikken, skriver finansministeren i en pressemelding.