Stoltenberg: 2009 blir et verneår

Regjeringen vil gjøre 2009 til et verneår, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han lørdag åpnet Hallingskarvet nasjonalpark.

Til NTB sier statsministeren at også på dette området vil utviklingen gå i baklås dersom Fremskrittspartiet får politisk makt.

- Partiet stemte mot den store planen om nasjonalparker - den planen som regjeringen nå må gjøre en kraftanstrengelse for å få gjennomført før 2010.
- Men det skal vi klare, fastslo Stoltenberg.

Han understreket de lange linjene i vernearbeidet, som går tilbake til Gro Harlem Brundtlands kamp i Nordli-regjeringen for å få vernet Dagali og Veig, via Thorbjørn Berntsens verneplan i 1993 og fram til dagens sluttspurt for å nå målet om 54 vernede områder før 2010.

Nasjonalpark nr. 29
Det var musikk, taler og stort oppmøte av folk da han foretok den offisielle åpning av nasjonalpark nr. 29. Arrangementet ble gjennomført på et platå i 1450 meters høyde like under Sanddalsnuten, dit de fleste hadde kommet til fots fra Finse. Sammen med statsministeren var miljøvernminister Erik Solheim (SV).
Også fylkesmennene i Buskerud og Hordaland og folkevalgte fra kommunene Ulvik, Hol og Aurland hadde funnet veien til fjells for å markere at vedtaket fra 2006 endelig var gjennomført.

I alt omfatter verneplanen Stortinget vedtok i 1993 hele 54 områder, men ikke alle har betegnelsen nasjonalpark. Hallingskarvet er det 38. forslaget i verneplanen og den 29. nasjonalparken.

- Da regjeringen besluttet å etablere Hallingskarvet nasjonalpark i 2006 var det for å bevare et stort, særpreget fjellområde med få tekniske inngrep. Vernet sikrer geologien, vassdragene, plantelivet, dyrelivet og kulturminnene i dette flotte området for fremtidige generasjoner, sa statsministeren.

Mange har bidradd
Det var daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) som fikk gjennom vedtaket om å verne de 450 kvadratkilometer som nasjonalparken omfatter. Lørdag var det hennes partikollega Erik Solheim som fikk gleden av å være til stede under åpningen.

- Mange har bidratt til å få på plass denne nasjonalparken og jeg takker alle som har jobbet sammen med myndighetene om å få vernet området rundt Hallingskarvet, sa miljøvernministeren.

Rundt halvparten av det vernede området er privat grunn.