Arbeidstilsynet anmelder Langemyhr

Arbeidstilsynet mener Harald Langemyhr har drevet omfattende sosial dumping og politianmelder den bedragerisiktede byggmesteren.

- Vi besluttet mandag at vi skal politianmelde Harald Langemyhr for brudd på arbeidsmiljøloven og forskrift om allmenngjøring. Anmeldelsen vil bli levert til politiet på fredag, sier avdelingsleder Pål Lund i Arbeidstilsynet i Oslo til NTB.
Bakgrunnen for anmeldelsen er forhold som ble oppdaget i mars i år. Tidligere har Langemyhr fått til sammen fem pålegg i saken, blant annet for brudd på arbeidsavtaler, lønnsforhold, arbeidstid og boforhold.

Svært alvorlig
Pål Lund ønsker ikke å gå inn på innholdet i politianmeldelsen, men det ligger i kortene at informasjon som var bakgrunnen for alle påleggene, har resultert i anmeldelsen. Langemyhr har frist til 15. juli med å etterkomme Arbeidstilsynets siste pålegg.

- Det har tatt ganske mye tid å gå gjennom og sammenligne lister og kontrakter. Vi ser svært alvorlig på denne saken og ber nå politiet vurdere innholdet i anmeldelsen. Men det har ikke kommet noe nytt i saken, sier Pål Lund.

Oslo kommune har fra før politianmeldt Harald Langemyhr AS og byggmesteren personlig for grov svindel og bedrageri av 17 millioner kroner. Langemyhr meldte seg i forrige uke for politiet og ble mandag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Fra før er tre ansatte i Langemyhrs firma varetektsfengslet, siktet for medvirkning til bedrageri mot kommunen.

Mange brudd
Tidligere i vår avdekket Arbeidstilsynet alvorlige og systematiske brudd på arbeidsmiljøloven ved Langemyhrs virksomhet i Oslo. Et stort antall arbeidstakere var ofre for det tilsynet ikke har nølt med å karakterisere som sosial dumping.

Timelistene viste at ansatte har jobbet langt over normal arbeidstid og overtidsbestemmelsene ble heller ikke overholdt. De ansatte har blant annet jobbet 60 timers arbeidsuker 12 uker i strekk. Boforholdene til arbeiderne er karakterisert som uverdige og arbeidsavtalene mangelfulle. Lønna har også vært langt lavere enn minstekravet, mener Pål Lund.