Radon skremmer boligkjøperne

78 prosent av befolkningen betakker seg for å kjøpe boliger som er utsatt for radongass. Dette går frem av en landsdekkende spørreundersøkelse som Norstat har gjennomført på vegne av Icopal.

Det betyr at 175.000 boliger står i fare for å miste tre av fire potensielle kjøpere.

450 000 nordmenn bor i boliger med for høye radonverdier. For å få kontroll over problemet foreslår Icopal lovfestet radonattest ved kjøp og salg av bolig.

- Radonkartlegging er en smertefull, men nødvendig prosess, på samme måte som asbest var det på 80-tallet. Radongassen tar livet av like mange mennesker som trafikken, men kan stoppes med enkle grep, sier Geir Haugersveen, markedsdirektør hos Icopal Norge.

Både Takstlovsutvalget og Miljøverndepartementet arbeider for øyeblikket på reguleringsendringer som kan bety innføring av undersøkelses- og rapporteringsplikt for radongass i boliger. Tallene fra Icopals undersøkelse viser at 2 av 3 nordmenn har kjennskap til radonproblemet i Norge. Likevel er ikke radon et tema ved kjøp og salg av bolig.

Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden. Det antas at bortimot hver tiende bolig har en radonkonsentrasjon som er høyere enn anbefalt tiltaksnivå på 200 Bq/m3. Likevel er det gjort lite for å kartlegge og tilgjengeliggjøre informasjon om radonutsatte områder. I en undersøkelse fra Statens Strålevern går det frem at 90 prosent av kommunene ikke tar hensyn til radonrisikoen i reguleringsplanene.

- Problemet er at både lokale myndigheter, eiendomsutviklere og eiendomsmeglere vegrer seg mot å kartlegge radonområdene i frykt for å gjøre kommuner, byggefelt og bolighus mindre attraktive. Aktørene er fullt klar over problemet, men til tross for økt byggeaktivitet de siste årene har salget av radonsperrer gått ned, fastslår Haugersveen, som tror det vil kreve en lovendring for å endre dagens praksis.