Må begrense investeringene

Helse Midt-Norge får ikke tilført ytterligere investeringsmidler i 2008.

Dette er klart etter at spørsmål om tilgjengelig investeringsramme for byggfase 2 av det nye universitetssykehuset i Trondheim St. Olavs hospital, er drøftet med politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet.

Konsekvensen er at det nå må iverksettes tiltak for å sikre tilstrekkelig likviditet for 2008, og det blir også nødvendig å forskyve større, langsiktige investeringsprosjekter.

Inneværende år har Helse Midt-Norge en rekordstor investeringsramme på 2,1 milliarder kroner. Langt det meste av dette er knyttet til investeringer i byggfase 2 i Trondheim, men det er også planlagt ferdigstilt to nye bygg innen psykisk helsevern (Knausen i Molde og DPS Nidaros i Trondheim). Disse byggene er en del av opptrappingsplanen for psykisk helsevern.

Da styret for Helse Midt-Norge RHF vedtok fordeling av investeringsmidler i desember 2007, var det ikke dekning for prisregulering av kostnadsveksten for byggfase 2. Det er nå avklart at departementet ikke vil øke Helse Midt-Norges tilgjengelige investeringsramme for å kompensere for forventet prisvekst. Dermed må det frigjøres 140 millioner fra andre investeringsformål.

Tiltakene som nå iverksettes for å sikre tilstrekkelig likviditet i 2008 er:

* Ny gjennomgang av byggfase 2 i Trondheim for å identifisere tiltak som kan gi reduserte kostnader og anskaffelser som kan skyves ut i tid uten at det i vesentlig grad vil føre til at utbyggingen fordyres.
* Eiendommer som er aktuelle for salg, vil bli vurdert realisert ut fra et behov for å styrke likviditeten i 2008. De aktuelle byggene ligger i Trondheim.
* Kritisk gjennomgang av alle planlagte investeringstiltak i hele foretaksgruppen. Det regionale helseforetaket har gitt beskjed om å avvente inngåelse av nye planlagte avtaler som krever investeringsmidler og helseforetakene skal i tillegg gi en vurdering av hvilke investeringer som kan utsettes.

Forslag til tiltak for å tilpasse investeringene for 2008, blir lagt fram for styret for Helse Midt-Norge RHF 23. april.

I dialogen med Helse- og omsorgsdepartementet er det også drøftet framdrift og kostnadsrammer for andre prioriterte utbyggingsoppgaver i Helse Midt-Norge. Etter utbygging av nytt universitetssykehus i Trondheim, er det nytt sykehus i Molde og ny barneavdeling i Ålesund som er prioritert. Prioriteringen av disse prosjektene står fast, men det vil være behov for å vurdere både dimensjonering, kostnader og framdrift.

Styret for Helse Midt-Norge RHF skal behandle forslag til langtidsbudsjett i sitt møte 26. mai. Påløpte kapitalkostnader knyttet til byggfase 2, vil i sterk grad begrense foretaksgruppens framtidige økonomiske handlingsrom. Det er derfor av stor betydning at helseforetakene lykkes med sitt omstillingsarbeid og styrer virksomheten innenfor tilgjengelige budsjettrammer.