Hevder seg trakassert og frosset ut av Arnstad

Tidligere økonomidirektør Anne Merethe Kristiansen hevder seg trakassert og fryst ut av tidligere Enova-direktør Eli Arnstad.

 

Kristiansens historie er en del av varslingssaken som påpeker brudd på arbeidsmiljøloven og mobbing i statsbedriften Enova.
Påstander om mobbing førte til at Arnstad trakk seg som leder i november 2007. Til nå har det vært ukjent hva som har vært innholdet i saken. Noe av den berører Kristiansen.

Lang tid
Til Dagens Næringsliv sier Kristiansen:
- Jeg har ikke bare følt mobbing, men jeg har opplevd å ha blitt trakassert, frosset ut og behandlet dårlig over svært lang tid.

Hun legger til at hun ikke er noen svak person og ikke har noe ønske om å fremstå som det. Hun sier hun heller ikke har noe hevnmotiv overfor Arnstad.
- Da kunne jeg fortalt min historie for lenge siden. Men for meg er det helt avgjørende at man som ansatt har rett til et godt og lovlig arbeidsmiljø, sier hun.

Mistenkeliggjort
Kristiansen sier hun går ut med sin historie fordi varslingsprosessen er blitt mistenkeliggjort:

- Vi har kommet i den situasjonen at en korrekt varslingsprosess har blitt mistenkeliggjort, motarbeidet og forsøkt stanset av Enova-styret. Våre tillitsvalgte og verneombud er fremstilt som konfliktsøkende, og vi har en styreleder, Jørn Rattsø, som sier at det er de ansatte i Enova som nå skal bøye ryggen, bukke og si unnskyld til Eli Arnstad for påstander om mobbing. Det finner jeg meg ikke i.

Vingeklippet
Kristiansens historie i en lengre DN-artikkel handler blant annet om at hun ble fratatt oppgaver, at hun ble utestengt fra ledergruppen og dermed avskåret tilgang på viktig informasjon, for i neste omgang å få kritikk for at jobben ikke var gjort.
Kristiansen sier hun tok opp problemene, uten at det hjalp: For eksempel skrev hun et notat der hun påpekte det uforsvarlige i situasjonen - Enova har ansvaret for en statsbevilgning på 1,2 milliarder kroner. Men notatet ble aldri besvart.
- Jeg opplevde situasjonen som en grov hersketeknikk fra Arnstad, sier hun.

Overtatt
Kristiansen gikk til slutt med på å gå av som økonomidirektør og ta halvannet års studiepermisjon. Kort tid etter fikk en spesialrådgiver som fra før satt i ledergruppen, hennes jobb, og stillingen ble igjen tatt inn i ledergruppen, forteller hun.

Eli Arnstad har ikke ønsket å kommentere innholdet i artikkelen i DN under henvisning til at hun har sluttet i Enova.

Styreleder Jørn Rattsø har ikke besvart henvendelsene fra avisen.