Frustrasjon over sykehusutsettelse

Arbeidet med planene om nytt sjukehus i Molde og ny barneavdeling ved sjukehuset i Ålesund er stanset. Begge prosjektene er nå utsatt på ubestemt tid.

- Det er helt uakseptabelt av en regjering å lure folk på denne måten, sier en frustrert ordfører Jan Petter Hammerø (H) i Molde til NTB etter avgjørelsen, som helseminister Sylvia Brustad (Ap) i praksis står bak.

Hammerø mener at regjeringen har gjort seg skyldig i løftebrudd overfor velgerne i Møre og Romsdal og går så langt som til å bruke ordet løgn om det som har skjedd.

I Stortingets spørretime onsdag sa statsråd Sylvia Brustad at løftene om nytt sjukehus i Molde og barneavdeling i Ålesund står ved lag, men at Helse Midt-Norge - som alle andre - må holde sine rammer.

St. Olavs hospital

Helse Midt-Norge hadde bedt statsråden om å få ta opp 140 millioner kroner ekstra i lån i år for å betale prisøkningen i fase to ved St. Olavs hospital i Trondheim, samt den videre planleggingen av nytt sjukehus i Molde og ny barneavdeling i Ålesund.

Skjevfordeling

Ordfører Jan Petter Hammerø vil ikke å sparke mot St. Olavs hospital, men viser i stedet til Magnussen-utvalgets konklusjoner om skjevfordeling mellom helseregionene. Her var konklusjonen at Helse Midt-Norge får 340 millioner kroner for lite. Også fylkesleder John Ole Aspli i Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal sier at denne skjevfordelingen må rettes opp.

- Vi vil stille krav om at det skjer i revidert nasjonalbudsjett, sier Aspli til NTB.
Han sier at usikkerheten som er skapt rundt sjukehuset i Molde og barneavdelingen i Ålesund er sterkt å beklage, og at Arbeiderpartiet lokalt vil gjøre sitt til å rette dette opp.

Ikke akseptabelt

Både Aspli og fylkessekretær i Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal, Egil Trygve Ekhaugen, sier at St. Olavs hospital er viktig som regionsjukehus også for Møre og Romsdal.

- Vi forstår at statsråden er opptatt av økonomi, men dette er ikke bare bokføringskunst. Det er også politikk. Nå er det viktig at de tre fylkene i Midt-Norge står sammen i kampen om en rettferdig fordeling, sier Ekhaugen og legger til:

- Vi er rett ut sagt veldig lei oss for det som nå skjer. Vi aksepterer det ikke.
I neste uke orienterer styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge fylkestinget i Møre og Romsdal. 21. april er det berammet et møte om sjukehuset i Molde i Helse- og omsorgsdepartementet.

Arkitekter og andre planleggere har arbeidet med sjukehuset i lang tid, og pengene rekker til ut august.