Snakk ikke opp renta!

Vi er mektig irritert over alle såkalte eksperter som bruker en hver mulighet til å snakke opp renta. Spesielt irriterende er det når ledende bankfolk fører an i dette hylekoret. De har jo personlig interesse av at renta blir høyere. Nå er det faktisk ting som tyder på at det ikke går så galt i økonomien som mange hadde spådd - i alle fall ikke i Norge.

Vi merker oss også hva samfunnsøkonom Dag Rune Arntsen i NBBL sier. Vi har et oppslag på bygg.no i dag med tittelen Boligkrakket avlyst? I følge Arntsen er det ingenting i bruktboligstatistikken som tyder på noe drama. Prisene på brukte boliger viser mange steder omtrent den samme utvikling som for ett år siden. Han tror på en stabil utvikling også resten av året.

Men han mener at det blir tøffere i nyboligmarkedet. I vinter har vi sett at det har skjedd en markant endring i etterspørselen etter nye boliger. Arntsen som er NBBLs statistiker, mener at byggenæringen har store utfordringer i å finne boligtyper som har priser folk kan leve med.

Dersom vi kan få litt mer edruelighet inn i alle ledd, mener vi at vi kan gjenskape balanse og dermed ro i markedet. I de siste råene har spekulantene "ridd" boligmarkedet - og de har gjort uendelig mye ugang.