Konkursras i byggenæringen

På bygg.no har vi fulgt med utviklingen i antall konkurser i byggenæringen. Tallene så langt i år bekrefter oppslaget Aftenposten har om denne saken. Det at det kommer mange konkurser i en oppgangstid, er ikke noe nytt i byggenæringen. Det å drive lønnsomt i en tid hvor alle piler - også kostnadspilene - peker oppover er en kunst. Det nye for mange håndverksbedrifter spesielt, er at de nå møter en helt ny konkurranse av utenlandske og til dels svarte firmaer som jobber mot privatmarkedet.

 

Det er ikke tvil om at mange bedrifter har tatt på seg flere og til dels mye større oppdrag enn de er bygget for. Når man samtidig har gitt faste priser, vil slike bedrifter på ett eller annet tidspunkt få et problem. Mange har heller ikke den egenkapitalen de strengt talt burde hatt.

Men det som er det nye i situasjonen, er at konkurransen på privatmarkedet er blitt nærmest umulig for mange seriøse håndverksbedrifter. Vårt inntrykk er at folk nærmest i alle leire i dag kjøper håndverktjenester mer eller mindre svart. For en bedrift som skal drive lovlig, blir det da helt umulig å kunne konkurrere. At folk tør å innlate seg på slikt, er en annen sak. Spesielt når arbeidene inkluderer rørlegger- og elektrikerarbeid. Skjønt det gjelder i grunnen alle fag. Man har da for alltid fraskrevet seg enhver rettighet til å klage på jobben som utføres. Faren for å bli anmeldt er selvsagt også til stede.

Vi håper myndighetene bidrar til å rydde opp i den svarte økonomien som utgjør milliardverdier. Men vi appellerer også til folk flest om å tenke litt mer langsiktig enn hva man gjør i dag. Kjøp håndverkstjenester av seriøse bedrifter!

Vi deler oppfatningen om at 2008 kan bli et rekordår når det gjelder konkurser. Det er derfor viktig å undersøke hvem man inngår kontrakter med.