Flere leier ut bolig

Det er mange flere boliger til leie nå enn for ett år siden, viser tall fra Finn.no. 

I årets tre første måneder ble det lagt ut 14 662 boliger til leie på Finn. Det er 20 prosent flere enn i samme periode i fjor.

– På grunn av usikkerheten i boligmarkedet er det mange boligeiere som ikke får solgt huset sitt, og de som er på jakt etter bolig, venter med å kjøpe. Da er utleie et sikrere valg, sier Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren til Newswire.

Han tror også at økte leiepriser har gjort det mer attraktivt for mange å leie ut.

Mindre risiko
Nesten alle bruker megler når de selger en bolig, og det er også blitt mer og mer vanlig ved utleie. Hver femte bolig som ble annonsert til leie på Finn i første kvartal, ble leid ut gjennom megler.

– Trygghet er en viktig grunn til at det også i Norge er flere som søker profesjonell hjelp når en bolig skal leies ut, sier han.

Mange utleiere vet for lite om husleieloven, viser flere undersøkelser.

– De fleste som leier ut er privatpersoner, og mange vet kanskje ikke hvilke rettigheter de har. Det samme gjelder leietakerne. Megleren sørger for at begge parters rettigheter og plikter blir ivaretatt, sier Nielsen.

Megleren hjelper til med å finne riktig leietaker, noe som er ekstra viktig nå som det er mange som er på jakt etter leiebolig. Bruker du megler, er det mer sannsynlig at kontrakten overholdes av både utleier og leietaker, sier Nielsen.

Forutsigbar økonomi
– De som bruker megler ved utleie, får utbetalt husleien til avtalt tid hver måned, selv om innbetalingen fra leietager uteblir. Utleier får forutsigbarhet i sin økonomi. Mange er avhengig av å få inn husleie for å betale ned på lån, sier han.

Hvis leiekontrakten misligholdes, tar megleren seg av det. Også hvis det er dreier seg om inkasso eller utkastelse.

– Heldigvis er det ikke ofte det går så langt, men mange synes også det er ubehagelig å kreve inn husleien og setter pris på at andre ordner opp, sier Nielsen.

Trenger ikke kontakt
På samme måte som ved salg av bolig, blir et prospekt av boligen presentert i avisene og på internett, og aktuelle leietakere kommer på visning. Megler tar seg også av all korrespondanse med leietager.

– Den som leier ut boligen trenger faktisk ikke møte leietakeren i det hele tatt, dersom de ikke ønsker det. Megler tar hånd om alt, også etter at kontrakten er skrevet, sier Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren.