Mange av de evakuerte får flytte hjem

Mange av de evakuerte etter raskatastrofen i Ålesund fikk onsdag beskjeden de har ventet på. Men fortsatt må de nærmeste naboene til den sammenraste blokken vente med å flytte hjem.

- Vi hører fra brannsjefen at eksplosjonsfaren ikke lenger er til stede. Folk kan flytte tilbake til området, sa politistasjonssjef Endre Flatvad på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Problemet for de aller nærmeste naboene er imidlertid at arbeidet med å søke etter omkomne gjør at det nærmeste området rundt Fjelltunvegen 31 fortsatt må være avsperret.

Fra klokken 18 onsdag kveld får derfor alle evakuerte, bortsett fra dem som bor i Fjelltunvegen 29, 30, 32 og 33, flytte hjem igjen, sju og et halvt døgn etter at rasalarmen gikk.

Ingen tidsplan
Politistasjonssjefen lovet imidlertid de som fortsatt må smøre seg med tålmodighet at de vil få lov til å komme inn i sine boliger og hente ut nødvendige ting.

- Vi må ta hensyn til de som skal jobbe i området. Selv om vi kan risikere at enkelte ting ramler ned, vil jeg presisere at bygget er trygt og står godt. Likevel må vi sørge for at folk ikke kommer for nær, sa Flatvad.

Onsdag ettermiddag fikk de pårørende til de fem personene som er savnet i første og andre etasje av boligblokken besøke ulykkesplassen. Karoliussen sier det ikke er satt noen tidsplan for arbeidet med å hente ut de savnede.

Det er spesialtrente brannfolk fra den såkalte NORSAR-gruppen i Oslo Brannvesen som skal gå inn og hente ut de omkomne så snart det er teknisk mulig.

- Vi er kvitt trusselen fra propantanken og eksplosjonsfaren fra garasjen og kjelleren. Nå er vi opptatt av å få brakt ut de omkomne. Vi jobber med planer for å ta ut de omkomne på en sikker måte, sier stabssjef John Kåre Flo i Ålesund-politiet.

- Svært krevende
En beveget brannsjef Geir Thorsen er full av lovord til alle som har arbeidet med raskatastrofen. Også pressen fikk skryt for å ha dekket katastrofen på en ordentlig måte.

- Vi har så langt hatt en ekstremt krevende og tøff tid for brannvesenet. Nå kan vi senke skuldrene og gi fra oss et skadested som er fritt for gass og eksplosjonsfare, sa brannsjefen.

Tidligere på dagen hadde en skarpskytter fra politiet skutt hull i propantanken, uten at det førte til dramatikk eller komplikasjoner. For å uskadeliggjøre propantanken ble den fylt med nitrogen og deretter med vann.

Onsdag kveld og natt til torsdag skal gassfylte hulrom i den kollapsede bygningen fylles med nitrogen for å nøytralisere det som eventuelt måtte være tilbake av propan.