Streik må unngås

Partene som nå sitter i sluttforhandlingene hos Riksmeklingsmannen, har et stort ansvar. Det har også Regjeringen. Dersom det blir streik fra onsdag, vil dette ramme enkeltnæringer, og spesielt byggenæringen hardt. Denne næringen er nå inne i en meget usikker periode. Markedet er på vei ned, mens nye krav fra myndighetene vil gjøre at utgiftene vil stige. Markedet er meget følsomt, og en streik kan være ødeleggende.

 

Vi forstår det slik at LO ikke vil ramme den enkelte kvinne og mann, men først og fremst næringslivet og arbeidsgiverne i første del av en eventuell streik. Etter vårt syn er dette å skyte på feil mål. Etter vårt syn er det Regjeringen som har skapt ugreie i forhold til AFP-ordningen som er en av de største problemområdene ved denne meklingen.

Det å forstå konsekvensene rundt denne ordningen er ikke alle gitt. Det blir ikke lettere når det kastes frem argumenter i hytt og pine. Vi vil bare minne om bakgrunnen for denne ordningen. Dette var opprinnelig en ordning for "sliterne" i samfunnet. Men ordningen er etter hvert blitt en allmenn ordning. Mange bedrifter har kastet seg på bølgen for å bli kvitt eldre arbeidstakere som gjerne hadde kunnet tenkt seg å arbeide noen år ekstra. Dette gjelder også offentlig virksomhet. Det er ikke rart at det er blitt dyrt.

Vi kan ikke forstå at det ikke kan bli en delt ordning. Dvs at "sliterne" som ikke har mer arbeidsevne igjen og som må slutte når de er 62 år, kan få en bedre AFP-ordning enn de som av "makelighetssyn" og andre grunner velger å gå av når man fyller 62 år.

Det å ramme enkeltbedrifter og enkeltnæringer som man legger opp til, må etter vårt syn også være konkurransevridende. Mange sliter med å få lønnsomhet i prosjektene allerede  - og får man problemer med ferdigsstillelse og økte kostnader som følge av en streik - vil i utgangspunktet marginale prosjekter bli rene tapsprosjektene.