200.000 kan bli tatt ut i streik

Inntil 200.000 LO-medlemmer kan bli tatt ut i streik i april hvis det ikke blir enighet mellom LO og NHO i lønnsoppgjøret. Torsdag brøt LO forhandlingene.

LO har varslet plassoppsigelse for 200.000 medlemmer, og det betyr at hvis ikke Riksmeklingsmannen klarer å få partene til enighet rundt meklingsbordet, kan en streik være et faktum tidligst 1. april. Torsdag møttes LO og NHO til et kort møte, der LO kunngjorde at de bryter lønnsforhandlingene.

– Vi har forhandlet i en god uke nå, men det har ikke vært noen framdrift i forhandlingene. Vi ser derfor ingen grunn til å fortsette, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han er ikke mer konkret om hva som er bakgrunnen for bruddet annet enn at det har vært manglende framgang i forhold til LOs krav om avtalefestet pensjon (AFP) og økonomisk ramme. Flåthen vil likevel ikke si noe om streikefaren nå har blitt større.

– Vi vil gå inn i meklingen med utgangspunkt om at det er mulig å komme til en løsning, sa Flåthen.

Meklingen vil ikke starte opp før etter påske, opplyser riksmeklingsmann Svein Longva til NTB. Fire dager før meklingsfristen vil det bli klart hvem og hvor mange som eventuelt blir tatt ut i streik fra første dag.

– Vanskelig oppgjør
NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. er ikke overrasket over at det kom et brudd i forhandlingene, som har pågått siden 5. mars.

– Jeg hadde håpet at vi kunne ha jobbet litt lenger, men må bare konstatere at det ble et brudd og at vårt neste møte blir hos Riksmeklingsmannen, sier Bergesen.
Han mener at LOs krav er svært problematiske, og at årets lønnsoppgjør er det vanskeligste oppgjøret han har ledet på vegne av NHO.

– NHOs utgangspunkt er at vi må få til en fornuftig løsning som er mulig å leve med for virksomhetene, og som ikke svekker arbeidsplassene og muligheten for fremtidig oppgang, sier Bergesen jr.

Han er heller ikke mye konkret på hva som er vanskeligst i forhandlingene, men legger ikke skjul på at AFP er et vanskelig tema.

Regjeringen inn
Den store utfordringen i årets oppgjør er hvordan framtidens AFP skal bli. AFP-ordningen er en avtale mellom tre parter: Regjeringen, LO og NHO. For å komme videre med AFP-spørsmålet i lønnsoppgjøret må staten kobles inn.

– Det er naturlig at regjeringen nå blir kontaktet, sier Bergesen jr.
Men det har allerede vært tett kontakt mellom forhandlingspartene og regjeringen, der modellen med en todelt løsning på AFP trolig blir diskutert. En slik løsning innebærer at en som vil gå av med folketrygd og AFP fra 62 år, i fremtiden må velge: Enten en høy AFP uten rett til å jobbe ved siden av, eller en lavere AFP med full rett til å arbeide.

YS har også torsdag brutt de sentrale lønnsforhandlinger med NHO.