Rekordår for byggevarehandelen

Alle de store byggevarekjedene rapporterer om en omsetningsøkning på 16 prosent i fjor. 

Dette melder Trelast- og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon (TBF) som årlig utarbeider en analyse av markedet.

I Norge er det vel 1000 byggevarehandlere med bredt vareutvalg. Av disse er drøyt 850 kjedetilknyttet, med en samlet omsetning i 2007 til private og profesjonelle sluttbrukere på 37 milliarder kroner. De uorganiserte om lag 240 utsalgene, anslås å ha en omsetning på ca. 6,8 milliarder kroner, slik at samlet omsetning gjennom denne typen utsalg antas å ha vært ca. 43,8 milliarder kroner i fjor.

I tillegg kommer omsetningen av byggevarer gjennom fargehandlere, interiørutsalg, jernvare- og industriforretninger, kjøkkenutsalg, varmesentre og andre spesialforretninger, utsalg med smalt sortiment, og de mange utsalg som selger byggevarer sammen med andre varer (fra landhandlere til varehus). TBF anslår at omsetning gjennom disse typer utsalg økte til 20,5 milliarder kroner i 2007.

Samlet sisteleddsomsetning eks. mva av de vareslag man finner hos byggevarehandlere med bredt vareutvalg gjennom alle kanaler anslås følgelig å ha vært nærmere 64 milliarder kroner i 2007.

Etter TBFs vurdering økte omsetningen i totalmarkedet med ca 13 prosent som også harmonerer med SSBs kjøring av foreningens bransjeregister.

Forbrukerandelen utgjør 48 prosent av totalomsetningen.