Sunnmøre delvis lammet av tsunamitrussel

Flere kommuner på Sunnmøre er bortimot lammet som en følge av tsunamitrusselen fra Åkernesremna.

I praksis har det meste av regulerings- og byggearbeider i strandsonen langs Storfjorden stanset opp, mens Kommunaldepartementet vurderer regelverk og forholdet til naturskadefondet. Det skal også gjøres modellforsøk i Trondheim for å få sikrere tall på hvor store flodbølgene vil bli dersom Åkernesremna raser ut i Storfjorden.

Ekornes-problemer
Foreløpige tall forteller om en flodbølge som kan bli 35-45 meter høy i Hellesylt. Flere mil fra rasstedet, som i Sykkylven der Ekornes har sine fabrikker, er det beregnet at bølgene blir opptil tre meter høye. Dette er nok til at det i praksis er byggestopp nær strandsonen. Ekornes forsinkes i planene sine med byggingen av en ny møbelfabrikk på 3.000 kvadratmeter.

Prosjektleder Leif Jarle Aure sier til Sunnmørsposten at Ekornes ønsker å komme i gang med byggingen før ferien, men at en avventer å søke om byggetillatelse. Byggeforbudet har lagt en klam hånd over prosjektet. For Ekornes vil det være alvorlig dersom konsernet ikke klarer å følge opp med tilstrekkelig produksjon.

Fortvilt ordfører
Det som skjer, rammer både Stranda, Norddal, Stordal, Ørskog og Sykkylven kommuner. Ordfører Bjørn Inge Ruset (Ap) i Norddal sier at situasjonen for kommunene er alvorlig.

- Her i Norddal har det meste stanset opp. Det gjelder et hotell som skal bygges, et helsehus, alle hytter og et leilighetskompleks for å nevne noe, sier Ruset til NTB.

Han frykter at tiden vil gå uten at noe skjer. Det han ønsker skal skje er at Staten åpner for reguleringer som tilfredsstiller en skadedekning gjennom naturskadefondet om det verst tenkelige skulle skje. Dette mener han må skje så raskt som overhodet mulig.

- Alternativet til å åpne for en utbygging er fraflytting. Det kan ikke være noen løsning. Vi har levd med rasfare i disse områdene i alle år, men må få muligheten til å utvikle oss likevel, mener Ruset.

Store skader
Ifølge beredskapssjef i Møre og Romsdal, Ketil M. Foldal, viser dagens beregninger at Valldal i Norddal kommune vil bli rammet av en flodbølge som er mellom seks og ni meter høy, dersom Åkernesremna raser ut i fjorden. Helt nede ved fjorden ligger blant annet rehabiliteringssenteret Muritunet.

- Varslingssystemer er under oppbygging, og det trenes på evakuering. Å sikre liv og helse har vært prioritert. Materielle verdier som ligger i strandsonen, kan det ikke gjøres så mye med. Nå avventer vi en sikrere flodbølgeanalyse for å legge den til grunn når nye bygninger skal sikres mot en tusenårsskade, sier Foldal til NTB.

I tillegg ser Kommunal- og regionaldepartementet på regelverket for bygging i de utsatte områdene.

Det er rundt 35 millioner kubikkmeter fjell som står i fare for å rase ut fra Åkernesremna. Sprekken i fjellet utvider seg og blir større for hvert år som går.