Uværet stengte fjelloverganger

Uvær gjorde at bare to av åtte fjelloverganger mellom Østlandet og Vestlandet var åpne for fri ferdsel søndag ettermiddag.

Bare E16 over Filefjell og rv52 over Hemsedalsfjellet var åpne. Det betyr en dårlig start på vinterferien for østlendinger som hadde tenkt seg over fjellet.

Kuling også mandag
Trøsten får være at været ikke blir verre, selv om det kun var snakk om en liten bedring i vente til mandag.

- Det er en langsom bedring, men fortsatt er det snakk om kuling flere steder, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til NTB søndag ettermiddag.

Det var også ventet noe mindre nedbør i fjellet. Det dårlige været dominerer i fjellet i vest, med et markert skille når man kommer østover.
- På Geilo er det fint, mens på Finse er det elendig, sier meteorologen. De to stedene ligger rundt fem mil unna hverandre.

Fem overganger stengt
De stengte fjellovergangene er E134 over Haukelifjell, riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 15 Strynefjellet, riksvei 53 Tyin-Årdal og riksvei 50 Hol-Aurland, som er stengt mellom Myrland og Øyestøl. På riksvei 13 Vikafjellet var det søndag ettermiddag kolonnekjøring.

Statens vegvesen hadde ved 17.30-tiden søndag slått fast at overgangene på riksvei 7 og riksvei 50 ikke kom til å bli åpnet i løpet av dagen.

Hemsedalsfjellet var stengt natt til søndag, noe som førte til at passasjerene på Firda Billags Sogn og Fjordane-ekspress fra Oslo måtte overnatte på hotell i Hemsedal. Bussen var ventet til Førde ved 17-tida søndag, ti timer etter at den etter ruteplanen skulle vært framme, melder NRK.

Hentes fra snøhule
Seks personer satt søndag ettermiddag værfast i en snøhule på Hallingskeid. Røde Kors ble sendt for å hjelpe de seks, som er i alderen 22 til 24 år.

- Dette er mer en styrt henting enn en redningsaksjon, men vi har valgt å be ungdommene holde seg i ro på grunn tåke, og fare for snøskred, sier Paal Thorbjørnsen i Hordaland politidistrikt til aftenposten.no.

Ungdommene var på vei til Kaldevasshytta på Hardangervidda, men valgte lørdag kveld å grave seg da de måtte snu på grunn av været. De skal ha være utstyrt for å klare seg i fjellet.