Gjedrem tror det kan gå mot hardere tider

Det kan gå mot hardere økonomiske tider i Norge. Sentralbanksjef Svein Gjedrem kom med varsler som ikke tyder godt i sin årstale torsdag.

Gjedrem kom men en ventet advarsel til partene i vårens lønnsoppgjør da han slo fast at uventet sterk lønnsvekst ved vårens lønnsoppgjør kan føre til høyere rente.

- Skulle den kraftige økningen i sysselsettingen vi har sett den siste tiden, gi en uventet sterk lønnsvekst, må renten igjen settes høyt for å holde inflasjonen nede. Vi vil på ny kunne få et særnorsk rentenivå i en lengre periode. I så fall kan omslaget i produksjonen og sysselsettingen bli markert, sa han i sin tradisjonelle årstale i Norges Bank torsdag kveld.

- Det var den vanlige formaningen. Jeg hadde regnet med det. Det var ingen overraskelser i talen i forhold til tidligere, men han brukte mer tid enn vanlig til å si at nedgangstider ute også kan påvirke Norge, og det lå vel en advarsel også i det, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Gjedrem viste til uheldige erfaringer med at det tidligere er gitt høye lønnstillegg sent i en oppgangsperiode og at prisveksten da har tatt seg opp.

- Arbeidstakere og virksomheter ser tidvis i bakspeilet og kan overse at utsiktene har endret seg når de fastsetter lønninger og vilkår som påvirker lønnsomhet og sysselsetting, sa Gjedrem.

- Viktige analyser
- Det er alltid viktige analyser sentralbanksjefen kommer med. Særlig bør man merke seg at han sier nedgangstidene i USA kan vare lenge og at det vil ha betydning for verdensøkonomien, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) til NTB.

- Så integrert som vi er i verdensøkonomien og så gode tider som vi har hatt, så vil vi være utsatt, legger hun til.

Halvorsen sier hun også merket seg avsnittet om lønnsoppgjøret, og særlig uttalelsen om at måten partene håndterer lønnsoppgjøret på vil ha stor betydning for norsk økonomi og faren for renteoppgang dersom lønnsveksten blir for høy.

Usikre tider
Sentralbanksjefen advarte også mot at en svakere utvikling i USA og en bred vekstpause i verden, kan påvirke norsk økonomi på flere områder.

- For det første kan en lavkonjunktur ute ramme aktiviteten og lønnsomheten i eksportnæringene, og etter hvert kanskje også i oljesektoren. Det kan bli verre å finne avsetning i et fallende marked og prisene på våre produkter kan falle, sa Gjedrem.

For det andre sa han at uro og utsikter til lavere vekst kan gjøre norske husholdninger og bedrifter mer usikre.

- Det kan lede til at nye prosjekter og investeringer blir utsatt, eller til at bedriftene vegrer seg mot å ta inn nye arbeidstakere, sa sentralbanksjefen.
Han sa også at uroen nå påvirker næringslivet mer direkte fordi banker og investorer tar større påslag og økt pris for å stille opp med kapital til oppkjøp, omstilling og investeringer.

- Vi vet ennå ikke hvor store utslagene av uroen blir. Myndighetene i USA har satt inn tiltak. Det gjenstår å se hvor godt de vil virke, Veksten i Norge har samtidig vært sterk og prisstigningen er på vei opp, sa Gjedrem.

Talte til eliten
Tilhørere til årstalen er den økonomiske og politiske eliten her i landet. Denne gang var statsministeren forhindret fra å være tilhører, men finansministeren og flere andre statsråder var på plass.

Etter talen var det middag på Grand Hotel der forretten var blini med snøfrisk lakserogn og frisk salat. Deretter var det buffé og selvbetjening.