Trimmer videre

På St. Olavs hospital i Trondheim trimmer man mer enn byggingen.

Trimmet prosjektering

Et forpliktende samarbeid mellom byggherre, entreprenører og rådgivere som i fellesskap planlegger bygningsløsninger og tekniske installasjoner. Det hele skjer etter en strukturert periode- og møteplan med aktiviteter seks, fire og to uker fram i tid. Underveis utarbeides en såkalt forhindringsanalyse for å få fram hva som kan forstyrre prosjekteringsarbeidet. Analysen bygger på sju forutsetninger:

1. Foregående aktiviteter skal være avsluttet.
2. Nødvendige beslutninger skal være truffet.
3. Nødvendige ressurser skal være til stede.
4. Nødvendig tid skal avsettes.
5. Motstridende krav skal være avklart.
6. Det skal være kunnskap om riktige, byggbare løsninger.
7. Ytre forhold skal være avklart, inkludert offentlige tillatelser.

- Så vidt jeg vet er vi først ute i Norge med dette. I trimmet prosjektering overfører vi mye av metodikken fra trimmet bygging, med strukturerte samarbeidsmøter, faste tidssekvenser, klare periodeplaner og sju "forhindringsregler", sier utbyggingssjef Bjørn Remen i Helsebygg.

Med hjelp fra Teknologsk Institut i København er Helsebygg og hovedentreprenør Teknobygg i full gang med å fastsette det praktiske innholdet for trimmet prosjektering i Kreftbygget. Sammen med andre byggaktører, som Veidekke og Siemens/Vintervoll, søkes det dessuten om utviklingsstøtte fra det statlige byggekostnadsprogrammet.

- Jeg er overbevist om at trimmet prosjektering blir et glimrende redskap. Dette gir mer effektive rådgivingsprosesser, slik at entreprenørene får nødvendige tegninger til rett tid, sier Teknobyggs administrerende direktør, Morten Christensen.

Han og Remen er også enige om at det nye prosjekteringssamarbeidet vil føre til langt bedre kontakt mellom utbyggere og myndigheter. Slik situasjonen er i dag koster det altfor mye tid og penger at offentlige tillatelser ikke innhentes til rett tid.

- Teknisk sett er bransjen god, men byggherrene er ikke tydelige nok i bestillingene til rådgiverne. Mens vi har massevis av flinke byggeledere, er det stor mangel på gode prosjekteringsledere, sier Remen.

- Og arkitekter bør som regel ikke være prosjekteringsledere. Det er sjelden særlig vellykket, mener Christensen.

Under rehabiliteringen av Kreftbygget skal det også drives trimmet bygging i stor stil. Teknobyggs "trimerfaringer" fra 1902-bygget er gode, men kunne vært enda bedre. Chistensen lover klarere periodeplaner og en sterkere felles bevissthet i prosjektet. Det blir både oppstartseminar og egen opplæring for basene. Som i 1902-bygget legges det opp til utstrakt samarbeid mellom fagene, med betaling for anvendte timer.