Ny Fafo-rapport om arbeidsinnvandring

Innen 2011 er de europeiske overgangsordningene vekk, og konkurransen om arbeidskraft fra Øst-Europa kan hardne.

Da vinner land som har høy standard og liten forskjellsbehandling, mener Fafo-forskerne Jon Erik Dølvik og Line Eldring.

Fafo-forskerne la fram rapporten "Arbeidsmobilitet fra de nye EU-landene til Norden - utviklingstrekk og konsekvenser" (utgitt av Nordisk Ministerråd) sist uke, skriver Arbeidstilsynet på sine nettsider.

Rapporten viser til at intensivert arbeid for å bekjempe forskjellsbehandling av arbeidsinnvandrere vil kunne bidra til å dempe rekrutteringen av lavtlønnet arbeidskraft, hindre konkurransevridning og motvirke vekst av sekundære arbeidsmarkeder.

- For oss i Norge, der arbeidsinnvandring fra nye EU-land har gitt økt vekst, er det et tankekors at knapphet på kompetanse og arbeidskraft i senderlandene kan føre til at utjevningen mellom nye og gamle medlemsland vil bremse opp, uttaler forskerne.

Tall fra rapporten viser at Norge gjennomgående har de høyeste minstelønnssatsene i Norden, både hva gjelder faglært og ufaglært arbeidskraft.

Bransjekonsentrasjon

Rapporten peker på at tilgjengelige data tyder på at arbeidsinnvandringen har vært konsentrert til enkelte bransjer (som bygg, renhold, landbruk og enkelte industrigrener), og til lavtlønnet og ufaglært arbeid innenfor disse bransjene. Undersøkelsen blant polske migranter i Oslo dokumenterte at de aller fleste jobber innenfor noen få bransjer og yrker, der de ikke er avhengige av å kunne språket. I 2007 er 24 prosent av de norske arbeidstillatelsene gitt til bygg- og anleggsrelatert virksomhet, 22 prosent til landbruket og 12 prosent til industrien. 17 prosent av tillatelsene er gitt til formidling og utleie av arbeidskraft, og flertallet av disse leies antagelig ut til bygg og industri (UDI 2007).

Les rapporten her