Spår dårligere tider for verdensøkonomien

Nedgangen i den amerikanske økonomien vil fortsette og har for alvor begynt å påvirke resten av verden. OPEC vil trolig redusere oljeproduksjonen for å holde prisen oppe.

Det spår spesialrådgiver Tor Kartevold i StatoilHydro. Han tror OPEC vil vedta å redusere oljeproduksjonen sin fra andre kvartal. Vedtaket kan bli fattet allerede på møtet 1. februar, men Kartevold holder en knapp på at OPEC vil avvente utviklingen litt til.

- Vi ser at verden har en «vente-og-se»-holdning til USAs økonomi og oljeprisen, og derfor mener vi det er mest sannsynlig at OPEC går for et kutt først ved møtet 5. mars.

Kartevold anslår at veksten i oljeetterspørselen bare vil ligge på 0,8 -1,0 millioner fat per dag i 2008.

- Dermed er dagens OPEC-produksjon for stor hvis de vil ha det høye prisnivået de tydeligvis ønsker, sier Kartevold, og minner om at USAs president George W. Bush og Frankrikes president Nicolas Sarkozy nylig var på tur til Midtøsten for å be om mer olje.

- Den anmodningen ble høflig avvist.

Tilbakeslag i USA
Ifølge Kartevold værer nå de fleste ekspertene på området at amerikansk økonomi vil falle inn i en resesjon, et økonomisk tilbakeslag.

- Svært mye peker i den retningen, men vi har ennå ikke tørre tall på det. Det får vi neppe før sommeren.

Hovedspørsmålet ved en resesjon er hvor lenge den vil vare. Mye av dette kommer an på hvilken økonomisk politikk myndighetene velger å følge.
De mest optimistiske tror resesjonen vil medføre en nedgang fra årlig vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP) fra 3-4 prosent til 2,5-2,7 prosent. Pessimistene er nede på en vekst i USAs BNP på 0,8 prosent for 2008.

Når det gjelder varigheten tror optimistene nedgangstidene vil være over i løpet av seks måneder, mens pessimistene tror det vil henge i til ut i 2009.

Opp og ned for Norge
For Norges del tror Kartevold på fortsatt gode inntekter:

- Vi må regne med høye oljepriser også i 2008, men jeg tror ikke det høye nivået på rundt 90 doller fatet vil holde seg gjennom året, sier Kartevold til NTB.
For norsk økonomi er det positivt at oljeprisen holder seg på et høyt nivå, men så lenge USA opplever et økonomisk tilbakeslag, vil en svekket dollar medføre at pengestrømmen til den norske statskassa blir redusert. Dessuten koster det stadig mer å produsere olje, både på grunn av økte utgifter til leverandørene og fordi oljen hentes fra stadig mer fjerntliggende felt.

Etterspørselen etter energi er fremdeles høy på verdensbasis, til tross for at prisen økte kraftig siste halvår av 2007. Normalt vil økonomisk nedgang i USA og høyere pris barbere vekk etterspørsel, men Asia, særlig Kina, India og Midtøsten, er i sterk vekst og bidrar til å holde prisen oppe.