Folkestad: AFP-utvalget låst av regjeringen

AFP-utvalget har et for snevert mandat og er blitt låst av de modellene som regjeringen har ønsket, mener Unio-leder Anders Folkestad. 

Folkestad, som sitter i det regjeringsoppnevnte APF-utvalget, mener det er kollisjon mellom framtidig AFP (avtalefestet pensjon) og pensjonsforliket på Stortinget:

– Vi snakker om to ambisjoner som det er vanskelig å forene. Frontene er ikke fastlåste, men det gjenstår å se om det er mulig å kombinere en god AFP-ordning med prinsippene i pensjonsforliket, sier lederen av landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden.

Streikevilje
Unio-lederen sier at det har vanskeliggjort arbeidet at AFP-utvalgets mandat har vært så knyttet til pensjonsforliket og bestemte modeller knyttet til folketrygden.

– Arbeidstakersiden i utvalget var i utgangspunktet kritisk til det snevre mandatet vi fikk fra regjeringen. Vi prøvde å utvide det, men regjeringen ville ikke. En så låst ordning som regjeringen legger opp til, fører ikke til et godt nok resultat for AFP-pensjonistene.

Kravet fra de 268.200 medlemmene i Unio er det samme som LOs krav: Fremtidens AFP-ordning må bli like god som dagens ordning.

– Dette er en viktig sak for mange, så vi er klar for å gå til streik for å få til en god ordning. Unios medlemmer mener dagens AFP er et opparbeidet gode som ikke må oppgis og som man har betalt for, sier Folkestad.

Lønnsoppgjøret
Opprinnelig skulle AFP-utvalget som ledes av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), kommet med sitt forslag til ny ordning for framtidig AFP før jul. Fristen ble utsatt, og utvalget møtes igjen 6. februar.

Torsdag varslet utvalgsmedlemmene LO-leder Roar Flåthen og lederen i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Tore Eugen Kvalheim, at utvalget neppe blir enig om en felles konklusjon. Heller ikke Folkestad tror på noen klar konklusjon:

– Jeg ser for meg at vi kan komme med noen alternativer som viser beregningsmodeller og konsekvenser, men vi kan ikke gi oppskriften på hvordan AFP skal bli. AFP-spørsmålet må løses mellom partene i vårens tarifforhandlinger, sier Folkestad til NTB.

Dermed tyder alt på at utvalget ikke klarer å oppfyllefølgende punkt i mandatet sitt: «Et forslag til ny AFP skal foreligge i god tid før hovedoppgjøret i 2008».