Vi har grep om kraftsituasjonen i Midt-Norge

Kraftsituasjonen i Midt-Norge ber om beslutninger, og vi har grep om den, sier olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp).

Hun mener Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen bare er interessert i én løsning på krisen, nemlig et statsfinansiert gasskraftverk i Skogn.

- Det er en for snever tilnærming til problemene, sier Haga til NTB.

Haga framholder at hun hadde en full gjennomgang av hva som er gjort og hva departementet tenker å gjøre, da hun var i Stjørdal sist mandag. Blant annet er det riv ruskende galt når Solvik-Olsen sier at hun ikke har gitt tilsagn om en eneste ny krone til regionen.

- Lurepakke
Solvik-Olsen påsto onsdag at statsråden bare serverte «en lurepakke» om landsdelens kraftproblemer da hun besøkte Stjørdal.

- Vi bruker milliarder av kroner på å forsterke linjene i regionen. Når det gjelder vind, gjorde jeg det klart at vi øker investeringsstøtten til vindkraftprosjekter og utlyser en ny runde. To av tre støtteklare prosjekter ligger i Midt-Norge. Vi har også gjort om skatteendringer som kunne ha satt en brems på småkraftutbyggingen i Midt-Norge, sier olje-og energiministeren.

På området gasskraft har Haga bedt oljeselskapet Shell, som er operatør på Ormen Lange, om å utrede muligheten for å bygge et gasskraftverk på Aukra.
- Her er det altså fattet noen beslutninger, og det kommer til å bli fattet flere. Vi har grep om situasjonen, det er ikke bare ett svar på hvordan vi skal løse kraftutfordringene i Midt-Norge, men flere svar, understreker hun.

Ikke penger
Åslaug Haga fikk mandag stor oppmerksomhet for sine tanker om et større gasskraftverk på Nyhamna i Aukra, som både skal gi strøm til Ormen Lange-anlegget og til andre installasjoner. Et krav fra Hagas side var CO2-rensing fra første dag.

- Så lenge det ikke er bevilget en eneste krone til rensing ut over Kårstø og Mongstad, så kan en gå ut fra at byggingen av gasskraftverket på Nyhamna ikke kan starte før i 2014, sier Solvik-Olsen.

Han minner om at en tørr sommer og høst i år er nok til å skape en uholdbar situasjon for kraftforsyningen i Midt-Norge allerede kommende vinter.
En overføringslinje fra Sogn og Fjordane vil ikke være på plass før i 2012.

- «En lurepakke»
Solvik-Olsen mener Åslaug Haga med denne «lurepakken» kjøper seg ro. Han ser ingen vesentlig forskjell på Nyhamna og Tjeldbergodden i denne sammenheng. Det ble aldri noe gasskraftverk på Tjeldbergodden, selv om det også der var gode og ambisiøse tanker. Tiden gikk uten at noe skjedde.

I tillegg til å legge penger på bordet, slik at den utbyggeren som har det beste prosjektet får bygge ut gasskraft, bør Åslaug Haga også tilrettelegge for et bedre støttesystem for fornybar energi. Heller ikke for vindkraft hadde hun med seg friske penger til Stjørdal.

- I virkeligheten var det ikke noe annet enn en reklameplakat uten innhold hun serverte på Stjørdal, mener Solvik-Olsen.