Varsler tiårsflom på Sør- og Østlandet

NVE varsler tiårsflom i enkelte vassdrag på Sør- og Østlandet etter at regn og snøsmelting har gitt store mengder vann. Over 20 veier er stengt i Sør-Norge.

 

Flomvarselet gjelder et stort område i sør og omfatter fylkene Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus.

NVE skriver i sitt flomvarsel at vannføringen ventes å kulminere i løpet av onsdag kveld eller natt til torsdag. Torsdag ventes det kjøligere vær og mindre nedbør.
Ifølge fvn.no ventes det skader for millioner på Sørlandet etter flommen.

- Ingen skader
Selv om vannmengdene flere steder er store, har ikke politiet i Østfold og Agder, de to områdene som regnes som hardest rammet, merket flommen voldsomt. Heller ikke i Buskerud er det meldt om skader.

- Vi har ikke fått noen henvendelser som følge av flommen per nå, men vi har mottatt flomvarsel fra NVE, som de andre politidistriktene rundt Oslofjorden, opplyser politiet i Østfold til NTB.

Heller ikke Agder-politiet kan melde om vesentlige skader.
Ifølge Statens vegvesen er veier stengt i fylkene Akershus, Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Vestfold og Østfold.

Bil tatt
Ifølge NRK har Hobøl-elva i Østfold gått over sine bredder, og vannmengdene i området kan være de største på minst 15 år.

- På det verste i dag gikk det mellom 80 og 90 kubikkmeter vann i sekundet. Det er det meste på minst 15 år. Kanskje må vi tilbake så mye som 20-25 år før man ser noe lignende, sier hydrolog Lars Evan Pettersson i NVE.

I Østfold har også en gård blitt fullstendig isolert og en bil det ikke var noen personer i, ble tatt av vannmassene.