Tøffere vær betyr trøbbel

De varslede endringer av klimaet er dårlig nytt til alle trafikanter. Aftenposten lekker i dag fra den forstudien som er laget til neste Nasjonal transportplan (2010 - 2019). Der slås det fast at veier, flyplasser, kaier, skip og tog ikke tåler dårligere vær. Det vil koste betydelige beløp å ruste opp alle kommunikasjonslinjer. Hva prisen er vet i dag ingen.

Det er laget en forstudie av Avinor, Jernbaneverket, Kystverket og Statens vegvesen. Nå håper vi at de bevilgende myndigheter tar innover seg at det trengs mange penger for å sikre noenlunde trygge ferdelsveier. Vi kan imidlertid ikke vente til neste veiplanperiode for på gjøre noe. Vi må starte straks.

Regjeringen bevilger nå milliarder av kroner for å redde regnskog. Det er vel og bra, men vi får se om regjeringen Stoltenberg er like villig til å bevilge penger også til nasjonale prosjekter selv om ikke all verdens TV-kommentatorerer er så opptatt av det. Men velgerne i Norge er opptatt av det - og det bør kanksje politikerne forstå.

Vi snakker om i sikre menneskeliv og vi snakker om å sikre viktige verdier i samfunnet. Det står på mange måter om landets sikkerhet. Det kan ikke landets politikere lenger feie under teppet - i alle fall ikke de som nå står øverst på alle internasjonale barrierer og roper høyt til verden.