Været forhindrer oppryddingen

Det blir neppe aktuelt å pumpe opp oljeutslippet fra Statfjord A før været løyer i Nordsjøen, tidligst natt til fredag.

Torsdag morgen blåser det stiv kuling fra sør ved Snorrefeltet, dit oljeflaket har drevet i løpet av natten, opplyser StatoilHydro.

- Været er fortsatt så dårlig at det ikke er aktuelt å pumpe opp oljen, og det er varslet å forbli dårlig utover dagen. Først natt til fredag er det ventet å roe seg noe, sier informasjonssjef Gisle Johanson i StatoilHydro til NTB.

Vil ikke nå land
Utslippet fra Statfjord A dannet et oljeflak som onsdag kveld ble estimert til å ha et omfang på 23 kvadratkilometer.

- Dette har trolig økt noe gjennom natten. Kystverket drar dit i morgentimene for å gjennomføre nye observasjoner, sier Johanson.
I tillegg fortsetter to oljevernfartøyer å følge oljeflaket. Oljeflaket drar nå i nordøstlig retning, og det anses som svært lite sannsynlig at oljen vil drive mot land.

- Våre observasjoner og videre analyser viser at oljen nå er i ferd med å blande seg og løse seg opp i vannmassene. Hvor lang tid dette vil ta vil jeg ikke konkret anslå, sier Johanson til NTB.

Sjekker ledningen
Lekkasjen av 4.000 tonn råolje ble oppdaget klokken 9.17 onsdag morgen, under lasting fra plattformen til tankskipet Navion Britannia via en lastebøye. Lekkasjen kom fra en undersjøisk ledning, og StatoilHydro vil i løpet av torsdagen inspisere oljeslangen.

- Vi planlegger en observasjon med undervannsbåt så snart det er mulig, sier Johanson.

Onsdag kveld frykter Kystverkets beredskapsavdeling at det fremdeles lakk olje fra Statfjord-plattformen.

- Til det kan vi bare si at tilførselen av olje fra Statfjord A ble stanset umiddelbart etter at lekkasjen ble oppdaget, sier Johanson.

I tillegg til at Petroleumstilsynet onsdag besluttet å iverksette egen gransking, vil StatoilHydro foreta en intern gransking av hendelsen.

- Vi har nedsatt en intern granskingskommisjon for å finne ut hva som skjedde. De har foreløpig ikke foretatt seg noe, sier Gisle Johanson i StatoilHydro.