Stort kompetansesug i boligsektoren

Aktørene i boligsektoren har søkt om 30 millioner kroner mer enn i fjor i kompetansetilskudd fra Husbanken, viser nye tall. 

Mange gode prosjekter får avslag fordi etterspørselen er betydelig høyere enn midlene Husbanken har til rådighet.

- Vi opplever at det er et stort kompetansesug i boligsektoren. Mer enn 15 000 personer har deltatt på boligfaglige arrangementer i regi av Husbanken, og etterspørselen etter støtte til kompetanseutvikling og formidling fra både kommunene og byggenæringen øker innenfor alle Husbankens viktigste satsingsområder. Regionkontorene våre melder at mange gode prosjektsøknader må avslås fordi midlene ikke strekker til, sier administrerende direktør Geir Barvik i en pressemelding.

Totalrammen for kompetansetilskuddet i 2007 er på 81,1 millioner kroner. Tall fra Husbankens kvartalsrapport for tredje kvartal viser at det er søkt om 120 millioner kroner i kompetansetilskudd til 321 prosjekter i løpet av årets ni første måneder. Dette er en økning på over 30 millioner kroner i forhold til fjoråret, da det på samme tid var søkt om 89,8 millioner kroner.

- Med bakgrunn i de høye søknadstallene og de gode resultatene vi ser at kompetansetilskuddsmidlene bidrar til å skape, vil vi foreslå for Kommunal- og regionaldepartementet at satsingen på kompetansetilskuddet som boligpolitisk virkemiddel trappes betydelig opp i årene framover, sier Barvik

Hovedvekt på bekjempelse av bostedsløshet Husbankens viktigste satsingsområde er å bidra til å etablere vanskeligstilte grupper på boligmarkedet, med hovedvekt på bekjempelse av bostedsløshet. 107 av de 246 prosjektene som har fått støtte så langt i år har bekjempelse av bostedsløshet som mål. Kompetansetilskuddsmidlene fra Husbanken bidrar til utvikling av et mangfold av nye innfallsvinkler og arbeidsmetoder, bedre samspill mellom ulike aktører og åpen utveksling av erfaringer og kunnskap.

- Ikke minst viktig er det at kompetansetilskuddsmidlene bidrar til konkrete resultater, sier Geir Barvik, og trekker fram prosjektet ”Bosetting av prøveløslatte”, som nylig ble tildelt Statens tiltakspris mot bostedsløshet. Forskning har vist at to av tre løslates fra fengsel til bostedsløshet. I perioden prisvinnerprosjektet har vart, har 100 prosent av de som har blitt løslatt fra TOG (tiltak overfor gjengangere)-avdelingen i Oslo fengsel fått tilbud om varig bolig.

- Dette er et imponerende resultat, og de løslatte har betydelig bedre forutsetninger for å komme i gang med et liv uten kriminalitet når de flytter rett inn i en varig bolig etter endt soning. Vi er stolte over å ha bidratt med midler til å utvikle dette prosjektet, slår Barvik fast.