Forskningen mangler 40 milliarder kroner

Forskningsinnsatsen i Norge må mer enn dobles innen 2010 hvis regjeringen skal holde løftene fra Soria Moria-erklæringen.

Regjeringen har sagt at forskningsinnsatsen skal heves til 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2010. Men en fersk forskningsrapport viser at man neppe vil nå målet, skriver Aftenposten.

- Regjeringen ligger håpløst langt etter målene i Soria Moria, og avstanden mellom den faktiske situasjonen og de målene man har, er økende, sier Egil Kallerud ved Nifu Step, som studerer forskning og høyere utdanning.

Norge brukte i 2005 til sammen 1,53 prosent av BNP, eller 30 milliarder kroner, på forskning. Men dette må økes til godt over 70 milliarder kroner innen 2010 hvis forskningsmålene skal nås, ifølge beregningene fra Nifu Step.

Forskningsrådets sjef Arvid Hallén er skuffet over at regjeringen ikke opplever sine egne mål som mer forpliktende. Han nevner klimaforskning som et område regjeringen vil prioritere, uten at det vises i budsjettene.

Også Jarle Aarbakke, leder for Universitets- og høyskolerådet, mener at blant annet klimaforskningen har fått dårlig gjennomslag.

- Vi befinner oss i Fridtjof Nansens land, og det var han som grunnla klimaforskningen. Norge er et styrtrikt land, og da har vi også en forpliktelse til å komme opp med ny kunnskap om klimaendringene, sier han.