Skiftarbeid og uønsket deltid skal utredes

Et ekspertutvalg skal utrede arbeidstidsordninger knyttet til skift- og turnusarbeid og uønsket deltid.

Ifølge en pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet skal utvalget utrede spørsmålet om likestilling av arbeidstiden for arbeidstakere som arbeider skift og turnus.

Videre skal utvalget kartlegge sammenhengen mellom deltid/småbrøksstilinger, uønsket deltid, organisering av arbeidstiden og likestilling av arbeidstiden for skift og turnus.

Har vært fastlåst
- Vi må få denne saken inn i et mindre fastlåst spor for å kunne bringe oss nærmere en god løsning. Selv om deler av sakskomplekset er utredet tidligere, er det behov for en mer helhetlig gjennomgang knyttet til arbeidstidsordninger, spesielt i helse- og omsorgssektoren, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Utvalget skal blant annet se på om skift- og turnusordningene begrunner bruk av deltid. Det skal kartlegge om ansatte arbeider deltid fordi skift- og turnusordningene er belastende, og i så fall vurdere hvilke endringer som er nødvendige.

Utvalget skal være ferdig med sitt arbeid innen 1. oktober 2008.

Uavhengige stillinger
Bjarne Håkon Hanssen sender ellers ut på høring et forslag om at arbeidstakere med særlig uavhengige stillinger skal omfattes av arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven.

- En god vernelov er minst like nødvendig som tidligere fordi arbeidslivet er blitt tøffere for mange. Dette gjelder også for arbeidstakere i uavhengige stillinger som i dag er unntatt fra regelverket. Faren er at folk kanskje jobber mer enn de egentlig burde, med tanke på helsa på lang sikt, sier han.