Vår Frue kirke i Trondheim gjenåpnet

800 år gamle Vår Frue kirke i Trondheim ble torsdag åpnet for publikum etter en omfattende restaurering.

Vår Frue kirke skal bli den første døgnåpne kirken i landet, sa jubileumskomiteens leder, Per Ottesen, da han ønsket velkommen til åpningsarrangementet. Det skal Kirkens Bymisjon sørge for.

Domprost Knut Andresen trakk historiske linjer tilbake til 1200-tallet, da denne store steinkirken ble bygget «i skyggen av Domkirken».

- Trondheims innbyggere kan kjenne den samme stolthet som byens borgere kunne kjenne i middelalderen, da de bygget en kirke bredere enn både Nidarosdomen og Håkonshallen, sa Andresen

- Kjempemessig dugnad
Domprosten orienterte om restaureringsarbeidet, som han kalte «en kjempemessig dugnad til 35 millioner kroner».

- Kirken er pusset opp fra øverst til nederst, og fra innerst til ytterst, sa han, og fortalte om alt som er gjort og hva det har kostet.

Kirken har blant annet fått ny takstein, ytterveggene er rengjort og restaurert, tak og vegger i kirkeskipet er malt, og orgelet fra 1922 er fullstendig restaurert.

Altertavla
Altertavla er også fullstendig restaurert av fagfolk fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Den kom til Vår Frue kirke i 1837 fra Domkirken, og er den største altertavla i landet.

Kostnadene med å restaurere altertavla er på nesten 3 millioner kroner. Dette arbeidet er i hovedsak betalt av SpareBank 1 Midt-Norge, én av mange private givere som har bidratt med midler til rehabiliteringen, og som får sine navn på en tavle i tårnhallen.

Omsorgskirke
Knut Andresen skisserte planene for den framtidige bruken av Vår Frue kirke ved å omtale den som «konsertkirken i Sentrum, omsorgskirken, og sjømannskirken øverst i Nordre gate».

- Den skal være et sted med lav terskel og høyt under taket, sa domprosten.

I dagene framover skal 800-årsjubileet markeres med messer, konserter og utstillinger. Søndag 11. november skal det holdes jubileumsgudstjeneste med tale av biskop Finn Wagle, og med kong Harald til stede.

Kunstneren Arne Nøst har bidratt til jubileumsarrangementet med en installasjon som er utstilt i kirkens tårnhall. Og i Erkebispegården var det torsdag åpning av «Memento mori», en utstilling av gravsettinger fra Vår Frue kirkes kjeller.