Oslos arkitekturpris til Urbygningen

Statsbygg og Universitetet i Oslo er tildelt Oslo bys arkitekturpris for god byarkitektur for 2007 for arbeidet med å restaurere Urbygningen ved Universitetet - Domus Academica.

Prisen ble delt ut av ordfører Svenn Kristiansen i Oslo rådhus torsdag 11. oktober, og temaet for årets pris var "vedlikehold og utbedring av eldre/bevaringsverdig bebyggelse". Administrerende direktør Øivind Christoffersen mottok prisen på vegne av Statsbygg. Statsbygg var byggherre og ansvarlig for rehabiliteringen av Urbygningen.

De andre nominerte var Ekebergrestauranten og Sofienlund, heter det i en melding fra Statsbygg.

Begrunnelsen
Juryen begrunner valget av Urbygningen på følgende måte: "Restaureringen av Domus Academica er et overbevisende og forbilledlig gjennomført prosjekt i offentlig regi. De mange forskjellige interiørene er nitid restaurert og oppfrisket slik at de gamle opprinnelige fargene og malte dekorasjoner skinner som aldri før. Arbeidene er utført etter strenge antikvariske retningslinjer, og den håndverksmessige utførelsen holder høy standard. Arbeidene løfter fram kvalitetene i den opprinnelige bygningen og formidler med all tydelighet hvilket nasjonalklenodium dette anlegget er. Universitetet er fremdeles levende i bruk til undervisningsformål og det er en offentlig tilgjengelig bygning. Universell utforming er til en viss grad ivaretatt. Ventilasjon og andre tekniske installasjoner er godt integrert i bygningen."

Flere priser
Statsbygg har allerede høstet mye ros for restaureringen av Urbygningen. I sommer fikk Statsbygg internasjonal anerkjennelse da de mottok EUs Europa Nostra-pris for bevaring av historiske bygninger.