Skanska Danmark til salgs

Som en naturlig konsekvens av Skanskas strategiske fokus på projektutvikling innenfor nærings- og boligbygging, vil konsernet selge entreprenørforretningen Skanska Danmark.

I følge det danske fagtidsskriftet Ingeniøren tapte Skanska 257 millioner kroner i fjor av en omsetning på 3,1 milliarder danske kroner. Morselskapet måtte da inn med 300 friske millioner. I mai i år ble 500 personer sagt opp. Det er nå 1 500 ansatte i selskapet.

Skanska har også hatt problemer med en del av sine boligprosjekt. Bl a har Skanska måtte gi 200 000 kroner i tilskudd for å bli kvitt IKEA-husene i Måløv utenfor København. Totalt 39 Boklok-hus var med i dette prosjektet.

Beholder noe

Utviklingsselskapene Skanska Øresund og Skanska Bolig samt Skanska Asfalt fortsetter uendret, heter det i en pressemelding.

Beslutningen om ikke lenger å drive entreprenørvirksomhet i Danmark kommer på tross av en sunn utvikling i Skanska Danmarks seks regioner, heter det i meldingen.

- Vi har brukt de siste to år på at fokusere og trimme Skanska Danmark slik at vi i dag har en rekke lønnsomme regioner og en forretning med et stort potentiale. Men ut fra et konsern-strategisk synspunkt må vi imidlertid også konstatere at den danske forretningsenhet ikke kommer til at leve opp til Skanskas målsetning om å være førende på de markeder som Skanska driver entreprenørvirksomhet i. Derfor tar man nå konsekvensen og selger den danske entreprenørvirksomhet, sier Skanska Danmarks administrerende direktør Jan-Gunnar Glave.

Beslutningen er en naturlig fortsettelse av den organisasjonsendring Skanska Danmark foretok i fjor. Dengang valgte ledelsen på bakgrunn av flere års utilfredsstillende resultater å tilpasse entreprenøraktivitetene i Jylland og på Fyn til fordel for oppgaver på egne utviklingsprojekter i hovedstadsregionen.

Hverken Skanska Danmarks medarbeidere eller kunderne berøres umiddelbart av beslutningen om at finne nye eiere til entreprenørvirksomheten.

- Vi snakker ikke om å stenge avdelinger eller regioner, men om å finne en eller flere nye eiere som kan føre forretningen videre sammen med våre engasjerte og dyktige folk. Derfor er det heller ikke tale om om oppsigelse av medarbeidere - likesom vi naturligvis følger opp alle våre forpliktelser på igangværende prosjekter, sier Jan-Gunnar Glave.

Heller ikke de selvstendige utviklingsselskapene Skanska Bolig, Skanska Øresund samt Skanska Asfalt berøres. Tvertimot styrkes satsingen på projektutvikling - ikke minst i Øresundsregionen og på Sjælland, sier Glave.