Styrket innsats mot sosial dumping

Regjeringen foreslår ytterligere tiltak for å styrke arbeidet mot sosial dumping, styrke tilsyn med HMS i petroleumssektoren, samt styrke kunnskapen om sykefravær og arbeidsrett.

Mange utenlandske arbeidstakere blir dårlig behandlet. De får lavere lønninger og opplever dårligere arbeidsmiljøforhold enn hva vi aksepterer i Norge.

- Et viktig bidrag i kampen mot sosial dumping er å styrke Arbeidstilsynets tilsynsinnsats ytterligere, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Det er også viktig at arbeidsgivere og de utenlandske arbeidstakerne får bedre informasjon, slik at de raskt og enkelt kan sette seg inn i hvilke rettigheter og plikter som gjelder. Regjeringen foreslår å styrke Arbeidstilsynet med 10 millioner kroner i 2008, en ytterligere styrking på 5 millioner i forhold til revidert budsjett 2007.

- I tillegg til styrkingen av tilsynsarbeidet legger vi vekt på at god og målrettet informasjon til arbeidsinnvandrerne og deres arbeidsgivere vil gjøre det enklere for utenlandske arbeidstakere å komme til Norge, og for norske arbeidsgivere å rekruttere arbeidskraft fra utlandet. Det vil også bidra til å hindre en uønsket todeling i norsk arbeidsliv, sier statsråden.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil derfor utvikle en strategi for å samordne og gjøre bedre tilgjengelig informasjon knyttet til rettigheter og plikter for utenlandske arbeidstakere og virksomheter som skal jobbe i Norge, og for norske arbeidsgivere som ønsker å benytte utenlandsk arbeidskraft.

30 millioner kroner til sykefraværsforskning
Regjeringen foreslår å styrke forskningen om årsaker til sykefravær, uførhet og utstøting med 20 millioner kroner. Styrkingen går til et 10-årsprogram for sykefraværsforskning i regi av Norges forskningsråd som ble startet i 2007. Satsingen har vært drøftet med og støttes av arbeidslivets parter i IA-avtalen.

Til sammen er satsingen på 30 millioner kroner. AIDs andel er 20 millioner kroner, mens 10 millioner kroner går over Kunnskapsdepartementets budsjett.

Styrker tilsyn med helse-, miljø- og sikkerhet i petroleumssektoren
Petroleumstilsynet foreslås styrket med 12 millioner kroner for å øke tilsynskapasiteten i forhold til et stadig mer komplekst aktørbilde i næringen og bidra til etablering av elektroniske samhandlingsløsninger.

Det er avgjørende for HMS-nivået i sektoren at Petroleumstilsynet har tilstrekkelig kapasitet, kompetanse og teknologi. Aktørbildet på norsk sokkel er i stadig endring. Det er kommet til mange nye og forholdsvis små aktører, i tillegg til at fusjonen mellom Statoil og Hydro bidrar til å gjøre bildet mer komplekst. Petroleumstilsynet må følge opp at de nye, små aktørene har den nødvendige kunnskap og kompetanse til å ivareta sine oppgaver og plikter, og at fusjonen mellom Statoil og Hydro ikke medfører en svekking av HMS-nivået.

Regjeringen forslår derfor å styrke Petroleumstilsynets utgifts- og inntektsramme med 7 millioner kroner for å øke kapasiteten i tilsynet, en ytterligere styrking på 3,5 millioner kroner i forhold til revidert budsjett. Satsingen på elektroniske samhandlingsløsninger fra revidert budsjett 2007 videreføres med 5 millioner kroner, for å sikre at tilsynsmyndighetene, også i fremtiden, har nødvendig kompetanse og teknologi til å ivareta sine oppgaver og roller.

Styrker faget arbeidsrett
Regjeringen ønsker å øke kunnskapen om både individuell og kollektiv arbeidsrett, og foreslår et tilskudd på 3,1 millioner kroner i 2008 for å etablere et faglig utviklingsprosjekt som skal bidra til dette. Arbeidsrett angår alle og det har vært undervurdert i lengre tid å ivareta samfunnets behov for kunnskap og behovet for rekruttering til faget. Prosjektet forankres ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, der den faglige kompetansen finnes i dag.