Sykefraværet bør halveres

Høyre-leder Erna Solberg mener sykefraværet bør halveres og komme ned på EU-nivå. Partiet ønsker derimot ikke å kutte i dagens trygdeordninger.

- Vi må ha en langt tettere oppfølging av de langtidssykemeldte, og planen er at etter tre måneders sykefravær skal aktive tiltak bidra til en raskere tilbakevending til arbeidslivet, sier Erna Solberg som klart uttrykker at det må stilles strengere krav til dem som mottar ytelser. I rapporten «Til kamp mot et nytt klassesamfunn - fra forsørgelse til deltakelse» som ble presentert i Høyres Hus onsdag, blir alle velferdsordningene vurdert.

Ett av kravene Høyre vil stille til langtidssykemeldte, er at fastlegene ikke kan skrive ut sykemelding utover seks måneder. Da kommer en såkalt «second opinion» inn i et samarbeid mellom flere ulike instanser. En uavhengig person skal da avgjøre om sykemeldingen utvides

Partilederen mener også det er bekymringsfullt at bare 16,5 prosent kommer tilbake i jobb etter ett års sykemelding.

- De syke får ikke den nødvendige behandling og oppfølging. I noen tilfeller ser vi også at mangelfull kompetanse gjør et personer ikke kommer tilbake i jobb, sier hun.

Høyres sosialpolitiske talsmann, Martin Engeset, mener det er gode sjanser for å få ned sykefraværet hvis tiltakene blir satt inn tidlig.

- Vi ser også en klar tendens til at flere unge blir uføretrygdet, og det er betenkelig. Å uføretrygde noen i ung alder må være siste utvei, sier Engeset.