Våt sommer ingen garanti for lave strømpriser

Norske strømprodusenter eksporterer netto rundt 400 millioner kilowattimer i uka, mens vannmagasinene bare blir fullere og fullere.

Det samme gjorde de sommeren 2002 da magasinene var like fulle som i dag. Deretter kom den tørreste høst i Norge siden 1931 etterfulgt av en grisekald vinter.


I februar 2003 spådde Statnett en magasinfylling på rundt 10 prosent før snøsmeltinga startet og Bondeviks olje og energiminister, Einar Steensnæs,
måtte love å gripe inn i det avregulerte kraftmarkedet før han dro på sin kaldeste juleferie noensinne.
Kan det samme skje igjen?


86 milliarder på lager
I januar 2003 ga nåværende olje og energiminister, Odd Roger Enoksen, Steensnæs det glatte lag og lovet at politikerne skulle ta tilbake kontrollen over strømmarkedet for å hindre en gjentakelse av de skyhøye strømprisene som la en betydelig demper på julefeiringa i 2002.
Men hva sier fagfolkene?


Kommunikasjonsdirektør i NVE, Sverre Sivertsen, sier til NTB at optimal magasinfylling i Norge betyr at vi har et lager på 86 milliarder kilowattimer eller 86 terrawattimer.


- Vi produserer rundt 120 terrawattimer i et normalår. Rekordåret 2000 var vi oppe i 150 terawatt, men to år senere da magasinene gikk nesten tørre var produksjonen nede på 90 terawatt, sier Sivertsen.


En terawattime tilsvarer det årlige forbruket for 50.000 norske husholdninger. Slik sett har norske forbrukere vann nok og strøm nok, men det er industrien som er den største forbrukeren av elektrisk kraft.


Markedet fungerer
Mens dagens regjeringspolitikere vinteren 2002/2003 brukte grovt skyts mot Bondevik og hans energiminister, har de etter hvert akseptert at kraftmarkedet fungerer.


Sivertsen nevner et eksempel som er høyst aktuelt.


- Hver natt nå i juli stenger vi kraftverkene og importerer strøm fra Europas atomkraftverk. Et atomkraftverk kan ikke skrus av og på, men i Europas storbyer faller forbruket radikalt om natta og det samme gjør prisen på strøm.


Dermed lønner det seg for norske kraftprodusenter å kjøpe billig strøm om natta mens de produserer på harde livet hele dagen og salget til utlandet går strykende.


- Ukesnettoen på eksportert strøm ligger denne sommeren mellom 300 og 400 kilowattimer, sier Sivertsen.


Han sier hovedformålet med å la markedet styre er at energiressursene da blir optimalt utnyttet.
For Norge gjelder likevel det spesielle at vi ikke kan planlegge selve tilførselen som kort og godt er nedbøren. Et visst «energilager» i form av magasinfylling må vi derfor ha.