Fokus på energiforbruk gir millionordre til Brunata

Oslo kommune og Boligbygg Oslo KF valgte Brunata som leverandør av system for automatisk energiovervåking av hele 39 eiendommer, i skarp konkurranse med andre aktører.

 

Med måleutstyr fra Brunata for drøye 8 millioner kroner forventer Boligbygg Oslo KF med å redusere energiforbruket med minimum 8%. Brunatas erfaring samt rapport fra Cowi viser imidlertid at besparelser på mellom 20-30 % kan oppnås i eiendommer hvor det ikke har vært målere fra før. Slike besparelser vill få store positive økonomiske og miljømessige konsekvenser.



Samtlige leiligheter i de 39 eiendommene skal under 2008 forsynes med varmefordelingsmålere og varmtvanns- og strømmålere.

- Dette innebærer definitivt et gjennombrudd for energiovervåking i Norge. Så vidt vi vet er det ingen annen eiendomsaktør i Norge som måler hele forbrukskjeden så nøyaktig som vi vil gjøre, sier prosjektleder ved Oslo Boligbygg KF, Knut Mathisen.

Besparingstiltakene Oslo Boligbygg nå gjennomfører regner de med å tjene inn i løpet av maksimalt 5 år, men undersøkelser viser at slike investeringer kan betale seg innen 2-3 år.

Tradisjonelt har bygg- og eiendomsmarkedet konsentrert seg om bygningsteknisk utvikling og justeringer for å oppnå besparelser. Ulempen med dette er at effektene sjeldent resulterer i endring av bruksmønsteret hos forbrukeren.

Bevisstgjøring av energiforbruk

Med nøyaktig måling bevisstgjører man beboerne om sitt energiforbruk, noe som i alle undersøkelser leder til store reduksjoner. Beboerne går fra å betale forbruk pr kvm til å betale for sitt eget forbruk. I tillegg er målet å finne ut hvor energieffektive eiendommene er.

Brunata har tidligere allerede montert målesystemet i 8 av boligbyggs eiendommer og vil i løpet av 2008 installere målesystemene i de resterende 39 eiendommene. Det blir montert målere på radiatorere, varmtvann samt ell der det er fellesmåling. I tillegg monteres energimålere på varmvannsveksler /bereder i tekniske rom, slik at man kan følge med på variasjoner i temperaturmengde ol.