Haga: Alvorlig EØS-krise

Sp-leder Åslaug Haga mener EFTA-dommen om hjemfall er den alvorligste krisen i forholdet til EØS-avtalen så langt. Hun tror ikke det hadde blitt noen EØS-avtale i 1992, dersom det hadde ligget i kortene at Norge skulle miste kontrollen med vannkraften.

- Nasjonal kontroll over naturressursene, gjennom lokalt og nasjonalt offentlig eierskap, er avgjørende viktig for Norge. Dagens dom i EFTA-domstolen er så alvorlig at den rokker ved grunnlaget for inngåelsen av EØS-avtalen, sier Haga til NTB.

Hun mener norske myndigheter nå må ta seg en tenkepause og at regjeringen skal gå i bred dialog med Stortinget om den videre håndteringen av saken.

Konkurranse framfor alt

- Denne dommen viser hvordan konkurranseretten overgår alle andre hensyn i EU-systemet. Det er trist at vi skal ha et avtaleverk som rammer så sentrale nasjonale verdier, sier Haga.

Det første nå blir å håndtere den akutte situasjonen som følger av dommen, deretter vurdere hele EØS-ordningen. Haga understreker at hun uttaler seg som partileder i Sp og ikke på vegne av den samlede regjeringen.

- Den rødgrønne regjeringen baserer seg på EØS-avtalen, og det grunnlaget aksepterer Sp. Men dette vil bidra til å øke intensiteten i debatten om hvorvidt Norge egentlig er tjent med EØS-avtalen, sier Haga.

Norsk kontroll
Da EØS-avtalen ble inngått, var det avgjørende for Norge å beholde reglene som sikrer et sterkt offentlig eierskap til vannkraftressursene, gjennom hjemfall av kraftverk. Denne ordningen sier at kraftverk med en stor privat eierandel blir overført til staten uten kompensasjon etter 60 års drift.

- Dagens dom er et eksempel på at EØS-avtalen stadig griper inn på nye områder, noe som bør føre til en diskusjon i Norge rundt EØS. Hadde EU utfordret eierskapet til vannkraftverkene ved avtalens inngåelse, ville det neppe blitt tilstrekkelig flertall for EØS-avtalen i Stortinget, sier Haga.