Én spiker hindrer barnehagekollaps

Fundamentene under 14 av brakkebarnehagene i Oslo og Trondheim har store mangler. Ved en av de stengte barnehagene holder en enslig spiker fundamentet på plass.

Etter befaring av trefundamentene mandag, slo de byggtekniske ekspertene full alarm.

- En spiker. Det ser ut til å være gjengangeren her, sier forsker Trond Bøhlerengen i Sintef Byggforsk til VG etter inspeksjonen av Paal Bergs vei barnehage i Østensjø bydel i Oslo. Spikeren holder avstivningen av trefundamentet på plass, slik at fundamentet ikke sklir fra hverandre. Også ved de andre barnehagene ble det avdekket mangler.

- Vi tør ikke anbefale at disse barnehagene tas i bruk før det er gjort utbedringer i fundamenteringen, sier Bøhlerengen. Totalt er 700 barn og mange ansatte nektet adgang til farlige brakkebarnehager i Oslo og Trondheim.

Direktør Jan-Egil Clausen i Omsorgsbygg i Oslo kommune sier barnehagene ikke har vært farlige for barna, selv om en av dem klappet sammen sist søndag. Han understreker at ingen barn slipper inn i barnehagene før de er 100 prosent sikre. Etter at feilene er utbedret skal Omsorgsbygg granske hele byggeprosessen med de midlertidige barnehagene.