Sponheim ber Bjørnøy stå imot Stoltenberg

Venstre-leder Lars Sponheim ber miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sette hardt mot hardt i striden om sektorvise klimahandlingsplaner innad i regjeringen.

Det er dragkamp mellom SV og Arbeiderpartiet om Norge skal gjennomføre mesteparten av klimakuttene hjemme eller kjøpe mest mulig kvoter i utlandet. Sponheim mener Helen Bjørnøy nå er Norges viktigste politiker.

- Hun har makt til å bestemme om Norge skal være en del av løsningen eller en del av problemet i klimapolitikken, sa Sponheim i sin tale på Venstres landsstyremøte i Tromsø lørdag.

Sponheim er sikker på at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gir etter for kravet om innenlandske klimagasskutt, men først når saken settes på spissen.

Må levere
Venstre-lederen mener regjeringen snart må levere de sektorvise klimahandlingsplanene, som skulle komme rett etter nyttår.

- Vi venter fortsatt. Venstre vil gjerne bidra til et bredt klimaforlik i Stortinget, men da må regjeringen komme på banen umiddelbart, sier han.
Han mener hovedproblemet er at Arbeiderpartiet er redd for å miste velgere til Fremskrittspartiet. Ap og Frp er de ivrigste forkjemperne for å kjøpe seg fri i klimapolitikken ved å gjennomføre tiltak i andre land, mener han.

- Det er klart det er mer kostnadseffektivt å gjennomføre en rekke tiltak i andre land, med et helt annet kostnadsnivå. Men vi kan jo ikke tenke slik. Det er for eksempel ikke noe problem å øke den norske forskningsinnsatsen dersom det offentliges forskningsoppdrag settes ut til forskere i India i stedet for de norske forskningsmiljøene i for eksempel Tromsø eller Trondheim, sier han.

Kunnskap
Sponheim mener vi må gjennomføre klimatiltak nasjonalt både av moralske grunner, men også for å bidra til kunnskapsoppbygging og dannelse.

- Dessuten viser jo meningsmålinger at folk vil bidra. Derfor er det så viktig at regjeringen kommer på banen med konkrete tiltak her hjemme, sier Sponheim.