Produktet Corkeen er vurdert som erstatning for gummidekke. Foto: SandvikPlay.

Asplan Viak har utviklet ny klimakalkulator for uteanlegg

Asplan Viak har utviklet et nytt verktøy for klimagassberegninger av landskapsanlegg, kalt LandskapLCA.

Espen Evensen Reinfjord. Foto: Asplan Viak

Verktøyet er allerede i bruk, og det er nylig gjennomført et pilotprosjekt med det lille aktivitetsanlegget Buvika i Skaun kommune.

Livssyklusanalyser LCA, Life Cycle Assessment, innebærer beregning av klimagassutslippene knyttet til en utbygging, for eksempel av materialer og produkter, anleggsarbeid og transport. Nå ønsker de svar fra bransjen.

Asplan Viak ønsker å øke bevisstheten rundt CO 2-utslipp og vil utfordre både byggherrer og leverandørindustrien til å sette seg lenger frem på stolen.

– Vi stusser over hvor lite bevissthet landskapsbransjen har om miljøbelastningen i uteanlegg, sier Espen Evensen Reinfjord, regionleder i Asplan Viak i en pressemelding fra selskapet. Han er initiativtaker for LandskapLCA.

– Byggherrene må sørge for å etterspørre, og leverandørene må utvikle, det faktagrunnlaget man trenger for å enkelt kunne gjøre miljøriktige valg i landskapsprosjekter, skriver selskapet.

– Når vi arbeider med BREEAM-prosjekter for bygninger, blir alle materialer vurdert og vektet ut fra miljøbelastning. Så fort man setter foten på utsiden av døren, stuper bevissthetsnivået om miljøbelastningen både hos byggherrer, konsulenter og leverandørindustrien, sier Reinfjord videre.

I arbeidet med Buvika aktivitetsanlegg ønsket Skaun kommune, i samråd med Trøndelag fylkeskommune, å sette fokus på bærekraftig anleggsutbygging. De utfordret Asplan Viak til å gjøre utredninger knyttet til klimatilpasning, samtidig som de gjorde beregninger av klimagassutslipp av anlegget.

– Vårt langsiktige og hårete mål er å etablere uteanlegg som i løpet anleggets levetid beviselig tar opp og binder mer CO 2 fra atmosfæren enn det som blir sluppet ut ved etablering. Vi har valgt å kalle dette for plusspark, og beregningen av Buvika aktivitetsanlegg er ett viktig steg mot dette målet, sier Reinfjord

Asplan Viak har med Buvika aktivitetspark brukt LandskapLCA til fulle på sitt første landskapsprosjekt, der alle elementene i uteanlegget er CO 2-beregnet. De mener at det som gjør uteanlegg ekstra interessant er hvordan vegetasjon og jord binder CO 2 i form av karbon som samles opp over tid.

– Å få til landets første plusspark er svært krevende, men vi utfordrer nå leverandørindustrien, anleggsgartnere, byggherrer og kommuner over det ganske land til å bidra til at grøntanleggsbransjen skal klare å nå dette hårete målet.