Foto: RIF

BAE-næringens råd til Astrup: - Vær klar med grønne motkonjunkturtiltak

Så langt har BAE- næringen klart seg relativt bra på ordrereserver fra før koronakrisen, men nå er det indikasjoner på en mulig svikt i markedet. Myndighetene må være klar med motkonjunkturtiltak som raskt kan settes inn, er beskjeden fra EBA, RIF, Nelfo og Arkitektbedriftene til Nikolai Astrup.

I forrige uke tok organisasjonene initiativ til et eget møte med kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup og statssekretær Heidi Karin Nakken. Bakgrunnen for møtet var å gi en oppdatering av markedssituasjonen for BAE-næringen samt se på muligheter som kan bidra til å sikre og skape nye arbeidsplasser ved å svare ut viktige samfunnsbehov og gjøre kommune-Norge mer bærekraftig.

- Vi ser på oss selv som en sentral del av løsningene for de utfordringene Norge står overfor. Det er behov for å snu det store forfallet og skape mer bærekraftige løsninger for offentlige bygg og infrastruktur- og da spesielt ute i kommuner og fylker. Som næring kan vi bidra til det grønne skiftet samtidig som vi styrker næringens konkurransekraft, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) og talsperson for gruppen av organisasjoner, i en pressemelding.

Hun peker på at de møtte en positiv statsråd, som delte deres oppfatning rundt utfordringene med å få frem flere kommunale prosjekter raskt nok. Prognosesenteret har dokumentert at det ligger 7.000 såkalt «gryteklare» prosjekter i kommunene som kan settes i gang. Organisasjonene var opptatt av at departementet ser på hvordan disse kan realiseres.

Astrup er også minister for bærekraft, og ble utfordret på å bruke næringen som et strategisk virkemiddel for å nå bærekraftmålene som regjeringen har satt.

- Nye prosjekter som iverksettes bør kunne være et instrument til dette dersom tilskudd øremerkes, påpeker organisasjonene.

- Dette responderte statsråden positivt på, og ba om å få følge opp spørsmålene og ikke minst utviklingen i markedene, med et nytt møte i løpet av et par måneder.

- Vi var alle godt fornøyd med møtet. Spesielt positivt var det at Astrup ser nytten av de nye markedsundersøkelsene foreningene har fått utført og den løypemeldingen for næringen som vi presenterte. At statsråden ønsker å bli holdt løpende orientert om utviklingen fremover anser vi som et godt signal, sier Skudal Hansteen.