Bekymringsfull trang kommuneøkonomi

Mange av landets 356 kommuner sliter for tiden tungt økonomisk. Ekstrautgifter og mindre inntekter som følge av koronapandemien får følger innen flere områder, noe også byggenæringen vil merke.

Verdens totale økonomi er under sterkt press som følge av virkningene rundt koronaviruset. Dette får innvirkning også lokalt i Norge. Mange av landets kommuner sliter tungt økonomisk. I en undersøkelse som er gjennomført av NorgesBarometeret kommer det frem at en at tre kommuner varsler om et underskudd for inneværende år. 60 prosent mener økonomien påvirkes negativt av koronapandemien – noe som naturligvis vil få konsekvenser, og dette kan komme innen flere områder og sektorer.

For byggenæringen vil dette selvsagt kunne innebære at en rekke prosjekter settes på vent eller rett og slett stoppes. Det vil nokså sikkert også føre til at en rekke prosjekter som ellers ville ligget i investeringsløypa, nå aldri vil bli vurdert gjennomført i dagens situasjon. Andre presserende oppgaver må prioriteres, ikke minst innen helse, omsorg og skole. Det er også en forståelig prioritering, men å ikke utføre vedlikeholdsarbeid eller bygge ut nye lokaler som skal komme innbyggerne til gode innen flere områder, vil selvsagt også har store negative følger – spesielt på noe sikt. Som kjent er vedlikeholdsetterslepet enormt rundt i en rekke av landets kommuner. Koronapandemien står nå i stor fare for at dette etterslepet økes ytterligere.

Gjennom de siste koronamånedene har det i rettferdighets navn blitt bevilget noen midler som er planlagt brukt til nettopp denne typen arbeid, men det monner ikke i stor nok grad. Det hviler nå et stort ansvar på staten for å bidra til å holde økonomien i kommune-Norge på et høyt nok nivå til at man kan levere innen alle sektorer. Det innebærer også at vedlikehold og nødvendige investeringer av bygninger og infrastruktur holdes i gang og går som planlagt. Dette vil selvsagt gi innbyggerne de tjenester og tilbudene de har krav på, men det vil også bidra i det enormt viktige arbeidet med å holde hjulene i gang i byggenæringen – som er landets største verdiskaper. Om vi får en stor nedgang innen kommunale investeringer vil dette umiddelbart slå ned på sysselsettingen innen denne sektoren, noe som kan få store følger for landets økonomi. Lavere sysselsettingsgrad innen byggenæringen vil gi store ekstrakostnader for samfunnet.

En annen fare er selvsagt at presset på en rekke av landets kommuner er at viktige reguleringsoppgaver må prioriteres ned, sik at også andre utbyggingsprosjekter må settes på vent. I startfasen av pandemien var dette en utfordring, og man må se til at dette ikke bli et vedvarende problem rundt om i landet. Derfor er det nå veldig viktig at regjeringen følger denne utviklingen tett og ser til at landets kommuner har forutsigbare økonomiske rammer å jobbe etter – og at man unngår å havne i en situasjon der kommune-Norge må gjennom omfattende kutt. Det er ikke noe vi trenger i dages situasjon der vi må se til at alt gjøres for å holde aktiviteten på et stabilt høyt nivå for å klare å holde hjulene i gang så godt det lar seg gjøre.