Administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco ble utfordret av komiker Christian Fredrik Mikkelsen på hvordan hun tror fremtiden i jobbmarkedet vil se ut under NHOs årskonferanse torsdag. Skjermdump: YouTube

Dette tror Sweco-sjefen om morgendagens arbeidsmarked

Under NHOs årskonferanse delte administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco sine betraktninger og råd om fremtidens jobbmarked med en komiker med få oppdrag under pandemien.

Administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco ble utfordret av komiker Christian Fredrik Mikkelsen på hvordan hun tror fremtiden ser ut, og hva som vil kreves i jobbmarkedet.

Se den digitale konferansen her.

– Vi må tenke på at barna våre blir over 100 år gamle, begynte Aspelund.

Sweco-sjefen tror fremtidens yrkesliv i stadig større grad vil handle om om bærekraft, om bærekraftige løsninger, reduksjon av klimagassutslipp og digitale løsninger.

I tillegg til å stenge scener og utesteder hvor en komiker vanligvis finner jobb, har koronapandemien forsterket disse trendene i en enda større grad enn vi har sett tidligere, mener hun.

Mikkelsen prøvde å snike inn en jobbsøknad i intervjuet med Aspelund, uten at den jobbsultne komikerens vitnemål fra videregående skole imponerte særlig stort.

– Nei, ler Sweco-sjefen når Byggeindustrien spør.

Utdanning er noe Aspelund mener vil fortsette å være ekstremt viktig i morgendagens jobbmarked og for fremtidig utvikling i Norge.

– Norge er et høykompetansesamfunn, og det skal vi fortsette å være. Vi skal utvikle den kompetansen og den teknologien som trengs for å håndtere utfordringene vi ser med global oppvarming, befolkningsvekst og ressursmangel, sier hun.

NHOs årskonferanse «Jobbskaperne» skisserer et behov for 250.000 nye jobber i Norge for å både fylle behovet for å aktivisere en voksende befolkning, men også for å løse de mange utfordringene som allerede preger samfunnet.

– Du nevnte at vi må forberede oss på en ny generasjon som vil bli over 100 år gamle. Det betyr vel også at Swecos ansatte også skal bli mer enn 100 år gamle. Hva betyr det for dere?

– For det første innebærer dette at vi må jobbe for å etterlate jorda i minst like god stand som da vi kom til den, og det viser hvorfor bærekraft er så viktig. Det er helt klart at vi blir nødt til å jobbe mye lengre enn generasjonen som kom før oss. Vi blir flere og flere eldre, og det kommer færre og færre yngre til å bære vekten av velferdssamfunnet. I Norge har vi også råd til å tenke slik at hvis du skal bli skikkelig god til noe, må du kjenne at du jobber med noe du liker og hvor du kjenner driven, sier hun.

Det var også Aspelunds klare råd til Mikkelsen.

– Du må jobbe med noe du trives med.