Kommunene må sterkere på banen

Landets mange kommuner sitter med nøkkelen for hvordan det skal gå for byggenæringen de neste par årene. Det meldes om færre nye kommunale oppdrag ut i markedet, og dette kan få store konsekvenser noe frem i tid.

Byggenæringens representanter har gjennom hele koronapandemien forklart at det ikke er tiden vi nå er inne i som er kritisk for næringens aktører, det er hva som skjer ett, to og tre år frem i tid som bekymrer. For det er prosjektene som nå ikke planlegges og settes ut i live som vil gi arbeidsledighet og lavere verdiskaping i byggenæringen, med alle de negative konsekvenser dette vil føre med seg.

Det offentlige spiller en nøkkelrolle innen den norske byggenæringen. Det kjøpes hvert år inn offentlige prosjekter for milliarder av kroner, og dette er investeringer som spres over hele landet – og som er helt avgjørende for å holde deler av byggenæringen i gang og dermed for å kunne bidra til verdiskapningen. Ikke minst er landets kommuner avgjørende i dette arbeidet. De er med på å opprettholde variasjonen og spredningen av type bedrifter som finnes rundt om i hele landet. Byggenæringen er landets største distriktsnæring. Og heldigvis skjer det mye spennende rundt om i hele landet også, både gjennom private og offentlige investeringer. Men vi klarer ikke å opprettholde en så spredt sysselsetting og en så tung tilstedeværelse av selskaper innen byggenæringen i hver eneste av landets kommuner om vi ikke har de offentlige investeringene som et grunnfjell. Derfor er utviklingen flere nå melder om også urovekkende.

Nylig kunne Arkitektbedriftene presentere den nyeste versjonen av sitt bransjetermometer. De har over tid, etter innsendte data fra medlemsbedriftene, sett en tendens til økende stans/oppdragstørke i det offentlige. Ikke minst har de forsøkt å kartlegge situasjonen i landets kommuner, gjennom sine mange medlemmer. Som kjent representerer arkitektene verdikjeden i en veldig tidlig fase, og er dermed meget gode indikatorer på hvordan resten av verdikjeden vil oppleve tidene noe frem i tid. I undersøkelsen kommer det frem at av de medlemmene som jobber med kommunale prosjekter, så svarer 44,2 prosent at det nå er færre eller ingen slike oppdrag i markedet. Dette er en økning fra forrige undersøkesele. Det er selvsagt problematisk. Enda mer utfordrende er det at antallet som melder om stans eller tørke i det totale offentlige markedet øker jevnt. Siden uke 19 er antallet medlemsbedrifter som melder om stans eller tørke i det offentlige markedet mer enn doblet, fra 21,8 til 46,6 prosent. Mer overordnet svarer så mange som 30 prosent av medlemmene at de opplever stans i og/eller dårlig tilgang til nye prosjekter. Dette er også noe næringen bør merke seg, og som vil kunne forplante seg videre i tiden fremover.

Dette noe de offentlige aktørene må se til. Får vi en såpass kraftig stopp innen offentlige investeringer som man kan frykte utfra disse tallene, kan vi gå en meget utfordrende tid i møte, og dette vil Ikke bare ramme byggenæringen selv, men også landet sett under ett. Byggenæringen er en enorm verdiskaper, og det vil føre til bølger langt utover næringen selv om det blir en kraftig stopp om ett til tre år.