Det kan være smart med smarte briller på byggeplassen. Illustrasjonsfoto: Pointmedia

Smartbriller lar prosjektlederen gjennomføre inspeksjoner fra kontoret og fjernstyre arbeidere

Et enkelt program og en liten arm utstyrt med skjerm og kamera som kan festes på hjelmen, skal la inspektører og ledere besøke byggeplassen uansett hvor de befinner seg.

Denne saken stod først på trykk i Byggeindustrien nr. 16.

Den sorte plastarmen hektes på hjelmen, og stikker frem på høyre siden av ansiktet. Her sitter et kamera og en liten skjerm, og samtidig er det koblet på en mikrofon og en ørepropp. Det eneste som mangler, er å trykke på en knapp for å skru på brillesystemet, og nå kan noen se gjennom arbeiderens øyne fra en Mac, PC eller et smartbrett hvor som helst i verden.

Utstyret er riktig nok hyllevare, men programvaren er utviklet for norske arbeidere.

– Vi har ikke funnet opp hjulet her; dette er egentlig ikke noe nytt. Vi startet å se på dette i 2018, men hovedgeskjeften vår er VR-løsninger og større AR-systemer. Da koronaviruset traff oss i mars, plukket vi prosjektet opp av skuffen og tørket støvet av det, og vi har aldri opplevd så stor interesse for produktene våre før, forteller daglig leder Jo Jørgen Stordal i Pointmedia.

Skjerm-offensiv

Løsningen skal gi toveis bilde og lyd, samtidig som den som bærer brillene har begge hender fri til å arbeide. Kollegaen på andre siden kan se alt på byggeplassen, snakke med arbeideren og dele tegninger og andre dokumenter på brilleskjermen.

– Det finnes mange forskjellige briller der ute, og det er mye søppel, så vår jobb er å finne merker som tåler litt og som er godkjent for å brukes sammen med verneutstyr. Ellers er det viktig at systemet er enkelt å bruke. Du må bare skru det på, og så skal det funke. Ingen kursing og ingen registrering behøves. Hvis det ikke er enkelt, orker ikke folk å bruke det. Vi har utviklet programvaren selv, og kundene elsker den, sier Stordal.

Koronautbruddet ble et springbrett for systemet, men Stordal tror interessen for denne type digital kommunikasjon vil vare enda lengre enn pandemien.

– Gjennom krisen har hele samfunnet blitt tvunget over på digitale løsninger, og det har hjulpet folk med å forstå hva dette er, men reiser er uansett noe som koster bedriftene mye penger, og ved hjelp av dette systemet kan man spare seg for mange unødvendige reiser for å yte bistand, dokumentere, veilede og instruere. Man kan også koble inn de riktige folkene umiddelbart og kostnadsfritt, uansett hvor de sitter, sier Stordal.

Ser mulighetene

Opplæringsleder Tommy Stokka i Kaph Entreprenør. Foto: Privat

En av entreprenørene som har vært raskt ute med å skaffe seg smartbriller, er Kaph Entreprenør. Opplæringsleder Tommy Stokka forteller at han har store forhåpninger knyttet til de nye brillene.

– Vi prøver dette rett og slett ut fordi vi ønsker å utvikle de prosessene vi har i dag, holde oss nytenkende og bærekraftige, samt gjøre oss interessante for kundene våre. Vi ser absolutt at disse brillene kan være nyttige for oss, både til dokumentasjon, opplæring og for å kutte ned på behovet for reising, sier Stokka.

Ettersom brillene lar brukerne filme alt de ser og dele videoen i sanntid med kolleger foran en dataskjerm, tror Stokka de kan gjøre befaringer og inspeksjoner både enklere og bedre.

– Med brillene kan man filme mens man har begge hendene fri, og vi får mer dokumentasjon gjennom film enn gjennom bilder. De som følger med på skjermen kan samtidig gi pointere og dele informasjon hvis det er snakk om spesielt vanskelige situasjoner, og i ettertid kan man gå tilbake og sjekke opptaket hvis man er usikker på noe. Denne teknologien lar også prosjektlederne våre være med på befaringsrunden uten å måtte være ute på plassen. Kanskje kan en tømrer være stand in på plassen, og så kan prosjektlederen styre fra kontoret, undrer Stokka.

Opplæringslederen har også håp om at brillene kan brukes til kompetansebygging i Kaph.

– Brillene kan for eksempel la oss ta opp de beste arbeidsmetodene slik at beste praksis kan adopteres av alle, og håndverkere under opplæring kan også følges opp via brillene. Jeg tror absolutt dette kan være veldig nyttig. Det er fremtiden, sier han.